Restore Factory Keys Sonrası PC Kullanılmaz Hale Geldi

Enes

Administrator
Yönetici
Merhaba,

Restore Factory Keys işlemi sonrasında bilgisayarım tamamen kullanılmaz hale geldi. Sistem açılmıyor ve hiçbir şekilde BIOS'a erişim sağlayamıyorum. Sistem özelliklerim aşağıdaki gibi:

• RAM: 16 GB
  • Depolama: 1 TB SSD/HDD
  • Ekran Kartı: RTX 4060
  • Anakart: Gigabyte A620M S2H
  • İşlemci: Ryzen 5 7500F

Bu durumun çözümü nedir? Bilgisayarımı tekrar çalışır hale getirmek için neler yapabilirim? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Çözüm
Restore Factory Keys sonrası Windows'un açılmaması güvenlik nedeniyle olabilir. Başka bir cihazdan USB kurtarma sürücüsü oluşturup önyüklemeyi deneyebilirsiniz.
Restore Factory Keys işlemi genellikle TPM veya güvenlik anahtarlarını sıfırlar. Bu, sistemin önyükleme yapamamasına neden olabilir. Öncelikle, anakart üzerindeki CMOS pilini çıkarıp 5 dakika bekleyerek BIOS'u sıfırlamayı deneyin.

Anakartınızın kullanım kılavuzunda "BIOS Flashback" özelliğini kontrol edin. Eğer varsa, USB ile BIOS'u yeniden yükleyerek sistemi toparlayabilirsiniz.

Benzer bir sorun yaşamıştım. TPM ayarlarını kontrol etmek için BIOS'a ulaşmanız gerekebilir. BIOS sıfırlama işlemi işe yaramazsa, teknik servise danışmanız iyi olur.

Sorun büyük olasılıkla güvenlik anahtarlarının sıfırlanmasıyla ilgili. UEFI modundan Legacy moda geçmeyi deneyin. Bu, bazen önyükleme sorunlarını çözer.

BIOS erişimi mümkün değilse, anakart üzerindeki "Clear CMOS" pinlerini kullanarak sıfırlama yapabilirsiniz. Bu genellikle sistemi fabrika ayarlarına döndürür.

Ben de Gigabyte anakart kullanıyorum. BIOS'unuzu güncel tutmak için Q-Flash özelliğini kullanabilirsiniz. Bunun için anakartınızın destek sayfasına göz atın.

Sorunu çözmek için sisteminize bir başka bilgisayardan yeni bir BIOS dosyası indirip USB ile yüklemeyi deneyin. Önyükleme yapamıyorsanız bu yöntem etkili olabilir.

TPM sıfırlaması, Windows 11'in güvenlik gereksinimleri nedeniyle soruna yol açmış olabilir. Başka bir cihazda Microsoft hesabınızla oturum açarak kurtarma seçeneklerini kontrol edin.

Aynı anakartı kullanıyorum, BIOS sorunlarını çözmek için CMOS sıfırlama dışında BIOS'u yeniden yüklemeniz gerekebilir. Anakartın sitesindeki talimatları izleyin.

Fabrika anahtarları sıfırlandığında Secure Boot ile ilgili sorun yaşanabilir. BIOS'a ulaşabilirseniz Secure Boot'u devre dışı bırakmayı deneyin.

Bu gibi durumlarda, bilgisayarı başka bir anakartla test etmeyi deneyebilirsiniz. Anakartın bozulmuş olma ihtimalini göz ardı etmeyin.

BIOS pilini çıkardıktan sonra güç kablosunu da çıkarıp bir süre bekleyin. Bu işlem bazen BIOS'u resetlemekte daha etkili oluyor.

Microsoft'un destek sayfasında benzer sorunlarla ilgili makaleler var. TPM ayarlarının nasıl sıfırlanacağını detaylıca açıklıyorlar. Bir göz atmanızı öneririm.

BIOS sorunları, genellikle anakartın firmware güncellemeleriyle çözülebilir. Gigabyte'ın web sitesinden en son BIOS sürümünü indirip yüklemeyi deneyin.

Restore Factory Keys sonrası Windows'un açılmaması güvenlik nedeniyle olabilir. Başka bir cihazdan USB kurtarma sürücüsü oluşturup önyüklemeyi deneyebilirsiniz.

Çözüm

Yeni Konular

Geri