RTX 3070 Ti Oyun Oynarken Ekran Kapanıp Açılıyor ve Masaüstüne Atıyor

Cenqiz

GadgetEfsanesi
Merhaba, sistemimde RTX 3070 Ti ekran kartı, Ryzen 7 5700X işlemci, 32 GB RAM, 1TB SSD ve 600W PSU kullanıyorum. Son zamanlarda oyun oynarken ekran birden kapanıp açılıyor ve masaüstüne atıyorum. Bu sorun hakkında bilgisi olan veya çözüm önerisi sunabilecek birisi var mı? Yardımcı olursanız sevinirim.

Çözüm
Bütün öneriler doğru, fakat ben de PSU'nun güç kapasitesinin bu ekran kartı için sınırda olduğunu düşünüyorum. Özellikle 3070 Ti gibi güçlü bir ekran kartının daha stabil çalışabilmesi için 750W PSU gereklidir. PSU'nun eski olduğunu göz önünde bulundurarak değiştirmeni öneririm.
Bu tip bir sorun genellikle güç kaynağından ya da sürücü probleminden kaynaklanabiliyor. 600W PSU'nun, 3070 Ti gibi güçlü bir ekran kartı için yeterli olup olmadığını kontrol et. Ayrıca ekran kartı sürücülerini güncellemeni öneririm. Eğer sorun devam ediyorsa, PSU'nun değişmesi gerekebilir.

Bazen oyunlar yüksek FPS veya güç gereksinimiyle aniden ekran kartını zorlayabilir. PSU'nun 600W olması yeterli olmayabilir, özellikle tam yükte. 750W veya daha yüksek bir PSU denemek faydalı olabilir.

Bu sorunun bir diğer olası nedeni, ekran kartının sıcaklık sorunları yaşaması olabilir. Oyun sırasında çok ısındığında, ekran kartı kendini korumak amacıyla kapanabilir. Eğer ekran kartının sıcaklık değerlerini kontrol edebiliyorsan, bunu gözden geçirmeni öneririm. Ayrıca BIOS güncellemesi de yapman faydalı olabilir.

Sistemdeki RAM veya SSD de hatalı olabilir, bunları da kontrol etmeni öneririm. RAM testlerini yapabilir ve SSD üzerinde hata taraması gerçekleştirebilirsin. Özellikle Windows'un en son güncellemelerini yaptığından emin ol.

Yukarıdaki çözümleri denemediysen, ekran kartının fiziksel bağlantılarını kontrol etmek de faydalı olabilir. PCIe yuvasına tam oturduğundan emin ol. Ayrıca, herhangi bir sistem çökmesi sırasında Windows Event Viewer'dan hata raporlarını inceleyebilirsin.

Ekran kartı ile ilgili sorunlar bazen ekran kartı BIOS'u ile de ilgili olabilir. Eğer diğer çözümler işe yaramazsa, ekran kartının BIOS güncellemesini yapmayı deneyebilirsin. Ancak bu işlem riskli olabileceği için dikkatli olmalısın.

Oyun oynarken ekranın kapanıp açılmasının nedeni genellikle güç kaynağı ve sürücü uyuşmazlıklarından kaynaklanıyor. 600W PSU'nun bu sistem için yeterli olduğunu düşündüğümde bile, belki de PSU'nun eski olduğunu veya kapasitesinin düştüğünü göz önünde bulundurman gerekebilir.

Bir diğer olasılık da ekran kartının sürücüsündeki bir hatadır. Geçici bir çözüm olarak, eski sürücülerden birine geri dönmeyi deneyebilirsin. Nvidia'nın eski sürücü versiyonlarını indirip kurarak durumu test edebilirsin.

PSU'nun yetersiz olduğuna dair şüphelerin varsa, daha güçlü bir PSU ile değiştirmeyi kesinlikle denemelisin. Bunun dışında, overclock yapıyorsan, eski ayarlarına geri dönmeyi de deneyebilirsin. Eğer ekran kartı güç alırken aşırı ısınıyorsa, fan hızını arttırmak da yardımcı olabilir.

Ekran kartı sıcaklıklarını kontrol etmek çok önemli. Oyun sırasında ekran kartı sıcaklığı çok yükseliyorsa, fan hızını artırmak veya termal macunu değiştirmek faydalı olabilir. Bu işlem sıcaklık sorunlarını çözebilir.

Ekran kartı sürücüsünü temiz bir şekilde yeniden yüklemeyi deneyebilirsin. Bazen sürücü hataları nedeniyle bu tür kapanmalar yaşanabilir. Ayrıca ekran kartını başka bir PC'de test etmek, sorunun ekran kartından kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamana yardımcı olabilir.

Bütün öneriler doğru, fakat ben de PSU'nun güç kapasitesinin bu ekran kartı için sınırda olduğunu düşünüyorum. Özellikle 3070 Ti gibi güçlü bir ekran kartının daha stabil çalışabilmesi için 750W PSU gereklidir. PSU'nun eski olduğunu göz önünde bulundurarak değiştirmeni öneririm.

Çözüm
Cihan'ın dediği gibi, PSU'nun güç kapasitesi 3070 Ti için gerçekten kritik. PSU'nun değişmesi, sorunu çözebilir. Diğer öneriler de göz önünde bulundurulmalı, fakat öncelik PSU'nun yükseltilmesinde olmalı.

Yeni Konular

Geri