Rust'ta Darboğaz Var Mı?

Çakır

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Rust oyununda darboğaz (bottleneck) yaşayıp yaşamadığımı anlamaya çalışıyorum. Yukarıda iki farklı FPS değerini gösteren ekran görüntülerini paylaştım. Görsellerde GPU, CPU sıcaklıkları, kullanım oranları, VRAM ve diğer detaylar yer alıyor.

Görselleri incelediğimde dikkatimi çeken noktalar:
  • GPU Kullanımı: İlk görselde GPU kullanımı %37, sıcaklık 48°C civarında.
  • CPU Kullanımı: İlk görselde CPU kullanım oranı %11 civarında ve güç tüketimi 60W.
  • FPS: İlk görselde FPS değeri 199, ikinci görselde ise 99’a düşüyor.

Bu değerler arasında ciddi bir fark var gibi görünüyor. Acaba burada darboğaz mı yaşıyorum, yoksa optimizasyonla mı ilgili? Görüşlerinizi ve önerilerinizi bekliyorum. Özellikle CPU veya GPU'nun darboğaza sebep olup olmadığını anlamak için hangi testleri yapmamı önerirsiniz?

IMG_20241209_095914.webpIMG_20241209_095939.webp

Moderatör tarafında düzenlendi:
Çözüm
Eğer GPU kullanımı %90-100 aralığında değilse, tam verim alınmıyordur. CPU’nun da aynı anda düşük yükte çalışması darboğaz ihtimalini artırır. MSI Afterburner ile detaylı log almayı öneririm.
Görsellere baktığımda GPU’nun tam performans göstermediğini görüyorum. Bu durumda darboğazdan şüphelenilebilir. Ancak, detaylı bir analiz yapmak için oyun sırasında GPU ve CPU kullanımlarını paralel izlemelisin.

FPS dalgalanmaları genelde CPU darboğazını işaret eder. Ancak senin durumunda GPU kullanımı da düşük görünüyor. Daha yüksek grafik ayarlarında test etmeyi denemelisin.

Eğer GPU kullanımı %90-100 aralığında değilse, tam verim alınmıyordur. CPU’nun da aynı anda düşük yükte çalışması darboğaz ihtimalini artırır. MSI Afterburner ile detaylı log almayı öneririm.

Çözüm
Görsellerin detayları değerli ancak tam bir sonuç için oyun sırasında farklı sahnelerde test yapmalı ve FPS’nin nasıl değiştiğini gözlemlemelisin.

GPU sıcaklığı düşük ve güç tüketimi de ortalama görünüyor. Bu durumda darboğazdan ziyade yazılımsal bir sorun olabileceğini düşünüyorum.

Darboğaz olup olmadığını anlamak için grafik ayarlarını artır ve tekrar aynı testleri yap. GPU kullanımı artarsa darboğaz vardır.

CPU gücü 60W olarak görünüyor ki bu, tam kapasitede olmadığını gösteriyor. Bu yüzden darboğaz ihtimaline odaklanmak mantıklı.

Darboğazı tespit etmek için daha fazla veri gerekiyor. CPU ve GPU kullanımını hem düşük hem de yüksek ayarlarda kıyaslayarak anlaman daha net sonuç verir.

GPU'nun düşük kullanım oranı genelde darboğaz olduğunu gösterir. Ancak FPS değerlerin genel olarak çok iyi, bu yüzden detaylı testler şart.

Görsellerin ışığında bir darboğaz problemi yaşıyor olabilirsin. Ama sistemin özelliklerini ve oyun ayarlarını belirtirsen daha iyi yardımcı olabiliriz.

Rust gibi oyunlarda CPU darboğazı sıkça görülür. Bu yüzden, işlemci kullanımını artıracak ayarları denemeni öneririm.

Yeni Konular

Geri