RX 570 4 GB ve Ryzen 5 4500 Darboğaz Yapar mı?

Casper

GadgetEfsanesi
Selam arkadaşlar, geçtiğimiz günlerde bir RX 570 4 GB ekran kartı aldım. İşlemcim Ryzen 5 4500 ve sistemimde 16 GB RAM mevcut. Ancak oyunlarda bazen performansın düşmesiyle karşılaşıyorum, özellikle daha yüksek grafik ayarlarında. Sizce bu ekran kartı ve işlemci kombinasyonu darboğaz yapar mı? Eğer darboğaz yapıyorsa, nasıl bir optimizasyon veya ayar değişikliğiyle bunu çözebilirim? Fikir ve önerilerinizi bekliyorum.

Merhaba, RX 570 ve R5 4500 genellikle orta düzey oyun performansı için uyumlu bir kombinasyon. Ancak, grafik ayarlarını yüksek tuttuğunda darboğaz olabilir. Özellikle CPU'nun tek çekirdek performansı çok önemli. Ayarları biraz düşürüp çözünürlüğü 1080p'de tutmayı deneyebilirsin.

Bence darboğazın ana kaynağı ekran kartının artık günümüz oyunlarında sınırlarına ulaşması. RX 570, yeni AAA oyunlarda performans düşüşü gösterebilir. Ancak işlemcin yeterince güçlü, bu yüzden grafik ayarlarını optimize etmeye çalış.

Bu kombinasyonu kullanıyorum ve darboğaz yaşanmıyor. Ancak, eğer arka planda çalışan fazla uygulama varsa, bu performansı etkileyebilir. Temiz bir işletim sistemi ve güncel sürücüler kullanmanı öneririm.

Darboğaz olasılığı düşük, fakat RX 570 VRAM kapasitesinden dolayı yüksek dokulu oyunlarda sorun yaratabilir. Oyun içi ayarları 'orta' seviyeye çekmek iyi bir çözüm olabilir.

Eğer 60 FPS sabit almak istiyorsan, RX 570'in güç tüketimini ve sıcaklığını da göz önünde bulundurmalısın. Oyunlarda V-Sync veya FPS limiti ayarı işine yarayabilir.

Benzer bir sistemle oyun oynuyorum. Çözünürlüğü 900p'ye çektiğimde daha iyi FPS alıyorum. RX 570 artık eski bir kart sayıldığı için çözünürlük düşürmek faydalı olabilir.

İşlemcin gayet yeterli, asıl sorun RX 570'in sınırlarına ulaşması. Overclock yapmayı denedin mi? GPU'ya biraz hız kazandırırsan performansı artırabilirsin.

Darboğaz riskini minimuma indirmek için grafik ayarlarını CPU'yu değil, GPU'yu zorlayacak şekilde optimize etmelisin. Örneğin, gölge ve dokuların kalitesini düşür.

R5 4500 işlemcisi RX 570 ile oldukça dengeli bir şekilde çalışıyor. Ancak monitör yenileme hızın da performansı etkiler. Monitör özelliklerini kontrol et.

Darboğazın çok yüksek olacağını sanmam ama PSU (güç kaynağı) yeterli mi? Sistem stabilitesi için güçlü bir PSU'ya ihtiyacın olabilir.

Darboğazı engellemek için sürücülerin güncel olduğundan emin ol. Özellikle AMD'nin Adrenalin yazılımını düzenli olarak güncellemelisin.

Oyunlarda 'DirectX 12' veya 'Vulkan' API'sini destekleyen seçenekleri kullanmayı dene. Bu, CPU üzerindeki yükü azaltabilir ve darboğazı önleyebilir.

Geri