RX 6500XT Sistemimde Eskiden Kasmayan Rust Şimdi Kasıyor?

Türk

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

RX 6500XT ekran kartına sahip bir sistemim var ve daha önce Rust oyununu sorunsuz bir şekilde oynuyordum. Ancak son zamanlarda oyunda ciddi fps düşüşleri ve kasma sorunları yaşamaya başladım. Aynı sistemde başka oyunlarda bir problem yok ama Rust'ı oynarken performans çok kötü hale geldi.

Sistemim şu şekilde:
  • İşlemci: Ryzen 5 5600
  • RAM: 16GB DDR4 3200MHz
  • Ekran Kartı: RX 6500XT
  • Depolama: 512GB NVMe SSD
  • PSU: 550W 80+ Bronze

Sürücüleri güncelledim ve oyunu yeniden yükledim ama sorun hala devam ediyor. Grafik ayarlarını düşürmek de işe yaramadı. Acaba sorun oyunun optimizasyonundan mı kaynaklanıyor yoksa başka bir problem olabilir mi? Benzer bir sorun yaşayan veya çözüm önerisi olan var mı?

Çözüm
Çözüm önerim şu: Rust'taki 'Texture Streaming' seçeneğini kapatmayı deneyin. Bu özellik bazen düşük performansa neden olabiliyor. Benzer bir sorun yaşamıştım ve bu şekilde çözmüştüm.
Benzer bir sorun yaşamıştım. Sorun oyunun son güncellemesiyle ilgili olabilir. Rust için gelen büyük güncellemeler bazen optimizasyon sorunlarına yol açabiliyor. Oyunun Steam'de önbelleğini doğrulamayı denediniz mi? Bu bazen bozuk dosyaları düzeltebiliyor.

RX 6500XT, PCIe 3.0 bir anakartta kullanılıyorsa performans sorunları yaşatabiliyor. Eğer anakartınız PCIe 4.0 desteklemiyorsa ekran kartı tam performans veremeyebilir. Anakartınızın desteklediği PCIe sürümünü kontrol ettiniz mi?

Sorun muhtemelen oyunun shader önbelleğiyle ilgili olabilir. Rust'ın ayarlarında shader önbelleğini temizleyip oyunu yeniden başlatmayı deneyin. Bu genelde FPS sorunlarını çözebiliyor.

Bu sorunun bir diğer nedeni sıcaklık olabilir. Oyunu oynarken ekran kartı sıcaklıklarını kontrol ettiniz mi? Aşırı ısınma durumunda performans düşüşü yaşanabilir.

Rust'taki grafik ayarlarını minimuma çekip VSync'i kapatmayı denediniz mi? Ayrıca arka planda çalışan gereksiz programları kapatarak işlemci ve RAM kullanımını azaltabilirsiniz.

Rust için güncel bir optimizasyon rehberi paylaşılmıştı. Ayarlardan özellikle 'Graphics Quality' ve 'LOD Quality' değerlerini düşürerek performansı artırabilirsiniz.

Bu tür sorunlar genelde sürücü veya yazılım uyumsuzluğundan kaynaklanıyor. Adrenalin yazılımında oyun için özel bir profil oluşturup ayarlarla oynamayı deneyin.

Depolamanız NVMe SSD olduğu için yükleme süreleri hızlıdır ancak diskte doluluk oranı yüksekse performans düşebilir. SSD'deki boş alan miktarını kontrol edin.

Sorununuz büyük ihtimalle oyunun son güncellemeleriyle ilgili. Rust topluluk forumlarında bu konuda şikayet eden başka kullanıcılar da var. Alternatif olarak oyunun eski bir sürümünü yüklemeyi deneyebilirsiniz.

Ayrıca güç planınızı kontrol edin. Windows'ta güç ayarlarının 'Yüksek Performans' olarak seçili olduğundan emin olun. Bu bazen oyun performansını doğrudan etkileyebilir.

Çözüm önerim şu: Rust'taki 'Texture Streaming' seçeneğini kapatmayı deneyin. Bu özellik bazen düşük performansa neden olabiliyor. Benzer bir sorun yaşamıştım ve bu şekilde çözmüştüm.

Çözüm
Geri