Ryzen 7 7800X3D ve RTX 4080 Super ile CS2 FPS Sorunu

TechGuru

Administrator
Yönetici
Selam arkadaşlar,

Yakın zamanda Ryzen 7 7800X3D işlemci ve RTX 4080 Super ekran kartı ile bir sistem topladım. Sistemde 32GB 6000MHz RAM ve NVMe Gen4 SSD gibi üst düzey bileşenler kullanıyorum. Ancak Counter-Strike 2 oynarken FPS'im 250-300 civarına düşüyor ve bu durum beni oldukça şaşırtıyor. Özellikle rekabetçi oyunlarda sabit yüksek FPS almak çok önemli ve bu donanımla bu sonuçları görmek hayal kırıklığı yaratıyor.

Sistemdeki tüm sürücüleri güncelledim ve oyunu düşük ayarlarda çalıştırmayı denedim ama sonuç değişmedi. Acaba işlemci ve GPU uyumuyla ilgili bir sorun olabilir mi? Yoksa başka bir bileşen darboğaz mı yaratıyor?

Bu durumu yaşayan ya da çözüm önerisi olan var mı? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Merhaba, bu tür sorunlar genelde CPU veya GPU'nun performansını sınırlayan bir yazılımsal problemden kaynaklanabilir. BIOS güncellemesi yaptınız mı? AMD sistemlerde AGESA güncellemeleri bazen performans sorunlarını düzeltebiliyor.

Sistemde arka planda çalışan uygulamalara dikkat ettiniz mi? Özellikle CPU'yu fazla kullanan yazılımlar oyun performansını etkileyebilir. Görev yöneticisini kontrol etmenizi öneririm.

Ekran kartı sürücülerini güncellediğinizi söylemişsiniz ama DDU ile temiz bir kurulum yaptınız mı? Eski sürücü kalıntıları bazen performansı etkileyebiliyor.

RAM frekansları doğru bir şekilde ayarlanmış mı? Ryzen işlemcilerde RAM'in DOCP veya XMP profilini etkinleştirmek performansı ciddi anlamda artırabilir.

Windows oyun modu ve grafik ayarlarını kontrol ettiniz mi? Bazen oyun modu FPS'i düşürebiliyor, onu kapatıp tekrar deneyebilirsiniz.

Counter-Strike 2'nin optimizasyon sorunları olduğunu da göz önünde bulundurmak lazım. Benzer donanıma sahip bazı kullanıcılar aynı şikayetleri dile getiriyor. Belki de bu tamamen oyun kaynaklıdır.

Monitörünüzün yenileme hızını kontrol ettiniz mi? Bazen G-Sync ayarları FPS sorunlarına yol açabiliyor. Oyun sırasında bu ayarı devre dışı bırakmayı deneyebilirsiniz.

Termal sorunlar var mı? Özellikle işlemci sıcaklıkları yük altında fazla artıyorsa performans düşüşü yaşanabilir. Donanımlarınızın sıcaklık değerlerini kontrol edin.

Oyun dosyalarını doğruladınız mı? Bazen eksik veya hatalı dosyalar performans sorunlarına neden olabiliyor. Steam üzerinden doğrulama yapmayı deneyin.

Güç planı ayarlarına baktınız mı? Yüksek performans modu seçili değilse işlemci veya GPU tam kapasite çalışmayabilir.

Donanım test yazılımlarıyla bir stres testi yaptınız mı? Özellikle CPU ve GPU üzerinde test yaparak darboğaz olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Bir çözüm bulamazsanız, BIOS'ta işlemci undervolting veya overclock denemesi yapabilirsiniz. Ryzen 7 7800X3D bazen undervolt ile daha stabil çalışabiliyor.

Geri