Secure Boot Açınca Klavye Mouse Çalışmıyor ?

Muzo

GadgetEfsanesi
Windows 11 kullanıcılarının sıkça karşılaştığı bir sorun: BIOS'ta Secure Boot'u açtıktan sonra USB klavye ve mouse çalışmıyor. Bu genellikle eski donanımlarda veya uyumsuz sürücülerde görülüyor.

Peki siz bu sorunla karşılaştınız mı? Hangi anakart ve BIOS sürümünde bu problemi yaşadınız? Hangi çözümler işe yaradı? Cihazlarınızı farklı portlara takmak, BIOS güncellemesi yapmak ya da Legacy USB desteğini açmak gibi yöntemlerden hangileri size çözüm sundu?

Bu başlık altında kendi deneyimlerinizi paylaşabilir, yeni kullanıcılara rehberlik edebilirsiniz. Ayrıca bu konudaki teknik bilgiler ve çözüm önerileriyle birbirimize yardımcı olabiliriz.

Unutmayın, bazen basit bir ayar tüm problemi çözebilir!

Bende de Gigabyte anakartla aynı sorunu yaşadım. Secure Boot aktifken klavye BIOS ekranında çalışıyordu ama Windows yüklenince tepki vermiyordu. BIOS'ta 'Legacy USB Support'u etkinleştirince düzeldi.

Ben ASUS anakart kullanıyorum. BIOS güncellemesi yaptıktan sonra sorun ortadan kalktı. Klavye ve mouse normal çalışmaya başladı.

Bu durum genellikle Secure Boot'un sadece UEFI destekli donanımlarla uyumlu olmasından kaynaklanıyor. Eğer eski klavye ya da mouse kullanıyorsanız, UEFI desteği olmayan donanımlar Secure Boot ile uyumsuzluk çıkarabiliyor.

Ben USB aygıtları farklı portlara takarak sorunu çözdüm. Özellikle USB 2.0 portlar bazen daha stabil çalışabiliyor BIOS seviyesinde.

Klavye mouse çalışmama sorununu Secure Boot + TPM ikilisi tetikleyebiliyor. TPM'yi devre dışı bırakınca bir süreliğine cihazlarım çalışmaya başladı ama bu bir çözüm değil tabii ki.

UEFI uyumlu bir klavye kullandığımda hiç sorun yaşamadım. Eğer eski bir donanımınız varsa, cihazları değiştirmeniz gerekebilir.

Benim çözümüm, BIOS'tan Secure Boot'u devre dışı bırakmak oldu. Çünkü sistemim eski olduğu için tam uyumlu değil. Şimdilik bu şekilde kullanıyorum.

En garantili çözüm: BIOS güncellemesi, ardından tüm USB aygıtları için UEFI destekli sürücüleri yüklemek. Bu şekilde Secure Boot açıkken hiçbir sorun yaşamıyorum.

Ben de TechGuru'nun dediği gibi BIOS güncellemesi + yeni sürücü kombinasyonuyla sorunu tamamen çözdüm. Secure Boot açık ama her şey sorunsuz.

Eğer Secure Boot'u kapatmak istemiyorsanız ve donanımınız çok eskiyse, PCI-USB kart alıp yeni bir port üzerinden bağlantı sağlamak alternatif bir çözüm olabilir.

Bazı durumlarda, Windows 11 kurulumu sırasında Secure Boot aktifken yükleme yapılmadıysa bu sorun çıkıyor. Temiz kurulum da bir çözüm olabilir.

UEFI ayarlarını fabrika ayarlarına döndürdüğümde klavye-mouse yeniden çalıştı. Sanırım bir çakışma vardı.

Ben de bir süre yaşadım bu durumu. Anakart üreticisinin sitesinden desteklenen cihazlar listesine baktım, eski mouse uyumsuzmuş.

Bence bu sorunun temelinde eski donanımlar var. Yeni nesil USB aygıtlarla bu sorunları hiç yaşamadım.

TechGuru'nun çözümünü denedim ve tamamen işe yaradı. BIOS güncellemesi sonrası tüm USB portlar yeniden aktif oldu.

Benim deneyimimde USB 3.0 portlar daha çok sorun çıkardı. USB 2.0 portlara geçince her şey normale döndü.

Geri