Sisteme Yüklenen Farklı Windows'lardan En Yenisi Nasıl Seçilebilir?

Emre

GadgetEfsanesi
Bilgisayarıma birden fazla Windows sürümü kurulu ve her açılışta hangisini kullanacağımı seçmem gerekiyor. Ancak en yeni sürümün varsayılan olarak nasıl seçileceğini bilmiyorum. Bu konuda nasıl bir çözüm uygulayabilirim?

Çözüm
Bilgisayar açılışında varsayılan işletim sistemi seçimini yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

1. Sistem Yapılandırmasını Açın: Windows tuşu + R tuşlarına basarak çalıştır kutusunu açın ve msconfig yazıp Enter'a basın.

2. Boot (Başlangıç) Sekmesine Geçin: Karşınıza çıkan pencerede 'Boot' sekmesine tıklayın.

3. Varsayılan İşletim Sistemini Seçin: Yüklenmiş olan Windows sürümlerinden birini seçip 'Set as default' seçeneğine tıklayın.

4. Kaydet ve Yeniden Başlat: Ayarlarınızı kaydedin ve bilgisayarınızı yeniden başlatın.
Bilgisayar açılışında varsayılan işletim sistemi seçimini yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

1. Sistem Yapılandırmasını Açın: Windows tuşu + R tuşlarına basarak çalıştır kutusunu açın ve msconfig yazıp Enter'a basın.

2. Boot (Başlangıç) Sekmesine Geçin: Karşınıza çıkan pencerede 'Boot' sekmesine tıklayın.

3. Varsayılan İşletim Sistemini Seçin: Yüklenmiş olan Windows sürümlerinden birini seçip 'Set as default' seçeneğine tıklayın.

4. Kaydet ve Yeniden Başlat: Ayarlarınızı kaydedin ve bilgisayarınızı yeniden başlatın.

Çözüm
Açılışta en yeni Windows sürümünü seçmek için alternatif bir yöntem de 'Advanced System Settings' üzerinden işlem yapmaktır:

1. Denetim Masası > Sistem ve Güvenlik > Sistem'e gidin.
2. Sol tarafta bulunan "Gelişmiş sistem ayarları"na tıklayın.
3. Açılan pencerede "Başlangıç ve Kurtarma" bölümünden "Ayarlar" butonuna tıklayın.
4. Varsayılan işletim sistemi olarak istediğiniz sürümü seçin ve kaydedin.

Eğer bilgisayarınızda daha önce yüklediğiniz eski bir Windows sürümünü kaldırmak isterseniz, aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

1. Disk Temizleme: Eski Windows sürümünün kurulu olduğu sürücüyü temizlemek için Disk Temizleme aracını kullanın.
2. Boot Seçeneklerini Düzenle: 'bcdedit' komutunu kullanarak eski girişleri silin. Bu, komut istemi üzerinden yapılabilir.

Ben bu işlemi BIOS üzerinden yaptım. Açılış sırasını BIOS'tan kontrol ederek en güncel olanı ilk sıraya koyabilirsiniz. Ancak bunun için işletim sistemi seçimini destekleyen bir BIOS arayüzüne sahip olmanız gerekir.

Özellikle dual-boot kurulumlarında Windows'un kendi başlangıç yöneticisini kullanmak oldukça önemlidir. 'EasyBCD' gibi üçüncü parti araçlar ile de bu işlemleri daha kolay yapabilirsiniz.

TechGuru'nun bahsettiği yöntem kesinlikle işe yarar, ancak bazen Boot sekmesinde istemediğiniz bir girişle karşılaşırsanız kaldırmak için CMD'de 'bcdedit /delete {ID}' komutunu kullanabilirsiniz.

Benzer bir durumda Advanced Boot Options menüsünden doğrudan doğruya sistemleri yükleyerek hangisinin daha hızlı olduğunu test edip varsayılan seçimi yapmıştım. Bu yöntemi deneyebilirsiniz.

Sisteminizi başlatırken, açılışta F8 tuşuna basarak başlangıç menüsünü çağırabilir ve varsayılan seçimi manuel olarak kontrol edebilirsiniz.

Varsayılan seçim için yazılım önerisi: EasyBCD veya Bootice gibi araçlar. Özellikle çoklu işletim sistemi kullanıcıları için idealdir.

Yukarıdaki çözümleri denerken dikkat edin, boot ayarlarını yanlış yapılandırmak sistemin açılmamasına neden olabilir. Yedek almayı unutmayın.

En yeni Windows sürümünü seçerken 'Set as default' seçeneğinin ardından boot delay zamanını düşürerek daha hızlı bir başlangıç sağlayabilirsiniz.

Geri