Ubuntu 24.04 LTS Kurulum Hatası

Türk

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Ubuntu 24.04 LTS sürümünü sistemime kurmaya çalışıyorum fakat kurulum sırasında bir hata alıyorum. Sistem özelliklerim şu şekilde:

• Anakart: Gigabyte B550 Aorus Elite v2
  • İşlemci: AMD Ryzen 5600
  • RAM: 16 GB
  • Ekran Kartı: RX 6650 XT
  • SSD: 1 TB

Hata mesajı genelde "Kurulum medyasını kontrol edin veya yükleyiciyi yeniden başlatın" şeklinde oluyor. ISO dosyasını yeniden indirdim ve Rufus kullanarak tekrar yazdırdım, ancak sorun çözülmedi. BIOS'ta UEFI modunun aktif olduğunu kontrol ettim.

Bu konuda yardımcı olabilecek bir çözüm öneriniz var mı? Şimdiden teşekkür ederim.

Çözüm
Çözüm için şunu deneyebilirsiniz: Grub ekranında 'nomodeset' parametresini ekleyerek devam edin. AMD ekran kartı sürücüleri bazen bu tür sorunlara yol açabiliyor. Eğer bu işe yararsa, kurulumdan sonra güncellemeleri yükleyip açık kaynak sürücüleri deneyebilirsiniz.
Merhaba, bu tür bir hata genelde bozuk bir kurulum medyasından kaynaklanır. ISO dosyasını doğrulamak için SHA256 kontrolü yaptınız mı? Eğer yapmadıysanız, Ubuntu’nun resmi sitesindeki hash değerlerini kontrol edebilirsiniz.

Benzer bir sorun yaşamıştım. BIOS'ta "Secure Boot" özelliğini devre dışı bırakmayı deneyin. Bazı anakartlarda bu özellik aktif olduğunda Ubuntu kurulumu engellenebiliyor.

Ayrıca Rufus kullanırken 'GPT' ve 'UEFI' seçeneklerini seçtiğinizden emin olun. 'MBR' seçeneğiyle yazdırırsanız, UEFI modunda sorun yaşayabilirsiniz.

Çözüm için şunu deneyebilirsiniz: Grub ekranında 'nomodeset' parametresini ekleyerek devam edin. AMD ekran kartı sürücüleri bazen bu tür sorunlara yol açabiliyor. Eğer bu işe yararsa, kurulumdan sonra güncellemeleri yükleyip açık kaynak sürücüleri deneyebilirsiniz.

Çözüm
Emre'nin önerisi mantıklı. Özellikle RX serisi ekran kartlarıyla 'nomodeset' parametresi etkili oluyor. Ben de böyle bir sorunu bu şekilde çözmüştüm.

Ayrıca, mümkünse farklı bir USB bellek ve farklı bir port kullanmayı deneyin. Bazı USB'ler veya portlar sorun çıkarabiliyor.

UEFI modundaki kurulumlar için anakartın en son BIOS sürümüne sahip olduğundan emin olun. Anakart üreticisinin web sitesinden güncellemeleri kontrol edebilirsiniz.

Kurulum medyasını yazdırırken Ventoy gibi farklı araçları deneyebilirsiniz. Rufus her zaman sorunsuz çalışmayabiliyor.

Kurulum medyasını başka bir bilgisayarda test ettiniz mi? Sorunun USB’den mi yoksa bilgisayarınızdan mı kaynaklandığını anlamak için bu yöntemi deneyebilirsiniz.

Benzer bir sorun yaşamıştım. SSD'nizi kontrol etmek için bir disk sağlığı testi yapmayı deneyin. Bazen disk hataları kurulum sırasında sorun çıkarabiliyor.

Eğer yukarıdaki çözümler işe yaramazsa, farklı bir Ubuntu sürümünü (örneğin 20.04 LTS) kurmayı deneyebilirsiniz. Sorunun 24.04 sürümüne özgü bir bug olup olmadığını test edebilirsiniz.

ISO dosyasını USB'ye yazdırırken 'Etcher' uygulamasını kullanmayı deneyin. Oldukça kullanıcı dostu ve hata oranı düşük bir araç.