Ubuntu'da Sürücüler Nasıl Kurulur?

Türk

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Geçtiğimiz günlerde Ubuntu 22.04 LTS sürümünü bilgisayarıma kurdum. Her şey gayet güzel çalışıyor ancak ekran kartımın (NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti) tam performans vermediğini fark ettim. Ayrıca, yazıcı sürücümü de kurarken bazı sorunlarla karşılaştım. Ekran kartı ve yazıcı sürücülerini nasıl kurabileceğim konusunda bana yardımcı olabilir misiniz? Hangi adımları izlemeliyim? Özellikle komut satırı ile ilgili önerileriniz olursa çok sevinirim.

Teşekkürler!

Merhaba, NVIDIA ekran kartı sürücüsü için öncelikle Software & Updates uygulamasını açarak 'Additional Drivers' sekmesini kontrol edebilirsin. Burada önerilen sürücüyü seçip yükleyebilirsin.

Terminal üzerinden kurmak istersen şu komutları kullanabilirsin:
Kod:
sudo apt update
sudo apt install nvidia-driver-525
Sistemi yeniden başlatmayı unutma!

Yazıcı sürücüsü için, üreticinin web sitesinde Linux sürücüsünü arayabilir veya cups ve hplip gibi paketleri yüklemeyi deneyebilirsin. Ayrıca yazıcıyı Settings > Printers kısmından ekleyebilirsin.

Ek olarak, nvidia-settings uygulamasını yükleyip ekran kartı ayarlarını optimize edebilirsin. Bu uygulama sana performansla ilgili detaylı ayarlar sunar.

Ubuntu'da sürücüleri güncel tutmak için sudo apt update && sudo apt upgrade komutunu düzenli olarak kullanmanı öneririm. Ayrıca dmesg ve journalctl komutlarıyla sürücü hatalarını inceleyebilirsin.

NVIDIA sürücüleri bazen yüklenirken eski sürücülerin kaldırılması gerekebilir. Bunun için sudo apt remove --purge nvidia* komutunu kullanabilirsin. Daha sonra yeni sürücüyü yükleyebilirsin.

Bazı durumlarda 'nouveau' sürücüsünü devre dışı bırakman gerekebilir. /etc/default/grub dosyasını düzenleyip GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT satırına nomodeset ekleyebilirsin.

Eğer sorun yaşarsan, Ubuntu'nun forumlarına veya StackOverflow gibi platformlara hata mesajlarını yazarak çözüm arayabilirsin. Genellikle benzer problemleri yaşayanlar çözüm önerileri paylaşmış oluyor.

Additional Drivers sekmesi bazen donabilir ya da çalışmayabilir. Bu durumda terminalden ubuntu-drivers devices komutuyla uygun sürücüleri listeleyebilir ve yükleyebilirsin.

Eğer yazıcıların için sürücü bulamıyorsan, CUPS kullanmayı dene. sudo apt install cups komutuyla bu sistemi kurup, web arayüzünden yazıcıyı tanımlayabilirsin.

Bazı eski yazıcılar için açık kaynak sürücüler daha uyumlu çalışabiliyor. openprinting.org adresinden uygun sürücüyü bulabilirsin.

Benzer bir problem yaşadığımda 'Driver Manager' aracını kullanmıştım. Bu araç sürücüleri otomatik olarak tanıyıp kuruyor. Dene istersen.

Yeni Konular

Geri