Windows 10 Ekran Parlaklığı Nasıl Ayarlanır?

Enes

Administrator
Yönetici
Windows 10 kullanıyorum ve ekran parlaklığını nasıl ayarlayabileceğimi bilmiyorum. Ekran parlaklığını artırmak veya azaltmak için hangi adımları izlemem gerekiyor? Yardımcı olabilir misiniz?

Çözüm
En hızlı yöntem, görev çubuğundaki bildirim simgesine tıklamak ve açılan menüden parlaklık kaydırıcısını kullanmaktır. Çözüm budur.
Ekran parlaklığını ayarlamak için 'Başlat' menüsünden 'Ayarlar' kısmına gidin. Buradan 'Sistem' ve ardından 'Ekran' seçeneğini seçerek parlaklık kaydırıcısını kullanabilirsiniz.

Alternatif olarak, klavyenizdeki parlaklık tuşlarını (genelde F2 veya F3) kullanabilirsiniz. Bu tuşlar ekran parlaklığını hızlıca ayarlamanıza olanak sağlar.

En hızlı yöntem, görev çubuğundaki bildirim simgesine tıklamak ve açılan menüden parlaklık kaydırıcısını kullanmaktır. Çözüm budur.

Çözüm
Eğer parlaklık ayarını göremiyorsanız, ekran sürücülerinizin güncel olup olmadığını kontrol edin. Güncel değilse, 'Aygıt Yöneticisi'nden ekran kartınızı güncelleyebilirsiniz.

Windows 10'da güç planları da parlaklık seviyesini etkileyebilir. 'Denetim Masası' üzerinden güç planlarını kontrol etmeyi unutmayın.

Bazı laptoplarda parlaklık ayarı, donanım kontrolüyle yapılır. Laptopunuzun marka ve modeline özel bir araç yüklü olabilir, buna göz atmayı unutmayın.

HDR özelliğini kullanıyorsanız, ekran parlaklık ayarları farklı bir şekilde çalışabilir. HDR ayarlarını kontrol etmeniz gerekebilir.

Parlaklık kaydırıcısı çalışmıyorsa, 'Windows Update' üzerinden işletim sisteminizi güncelleyerek sorunu çözebilirsiniz.

PowerShell kullanarak parlaklığı değiştirmek de mümkündür. 'Get-WmiObject -Namespace root/WMI -Class WmiMonitorBrightnessMethods' komutlarını kullanabilirsiniz.

Parlaklık ayarı için önerilen bir yazılım, laptop üreticinizin sağladığı kontrol yazılımı olabilir. Örneğin, Lenovo için 'Lenovo Vantage' iyi bir seçenek.

Parlaklık ayarlarını yaparken göz sağlığını da dikkate almanızı öneririm. Çok yüksek veya çok düşük parlaklık gözlerinizi yorabilir.

Güncellenmiş bir sürücü yükleyerek ekran parlaklığı sorunlarını çözebilirsiniz. Özellikle Intel Graphics kullanıcıları için 'Intel Graphics Command Center' faydalı olabilir.