Windows 10 ve Windows 11 ISO dosyalarını tek bir USB'de birleştirerek multiboot bir USB hazırlamak istiyorum. Bu konuda birkaç soru aklıma takıldı:
1. Hangi yazılımlar veya komutlar kullanılarak ISO dosyalarını birleştirebilirim?
2. Boot menüsünü nasıl yapılandırmalıyım ki USB'yi taktıktan sonra istediğim işletim sistemini seçebileyim?
3. Özellikle bootloader veya UEFI desteği açısından dikkat etmem gereken bir şey var mı?
Daha önce bu işlemi yapanlar veya konuyla ilgili bilgisi olanlar deneyimlerini paylaşabilir mi? Özellikle detaylı bir rehber ya da komut listesi verirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler!
Merhaba, multiboot USB hazırlamak için kullanabileceğin birkaç yazılım var. En popüleri Ventoy. ISO dosyalarını birleştirmen gerekmiyor; Ventoy'u USB'ye yükleyip ISO dosyalarını doğrudan USB'ye kopyalayabilirsin. Boot menüsü otomatik olarak oluşturuluyor ve UEFI desteği de var.
Selam, eğer komutlarla yapmak istiyorsan grub4dos veya GRUB2 gibi bootloader'ları kullanabilirsin. ISO dosyalarını USB'ye ekleyip menu.lst veya grub.cfg dosyasını düzenleyerek menüyü yapılandırabilirsin. Özellikle UEFI desteği için GRUB2 öneririm.
Ben bu yöntemi Rufus ile denedim ama Rufus multiboot desteği sağlamadığı için Ventoy'a geçtim. Ventoy kullanımı çok kolay, tavsiye ederim. Ayrıca komutlarla uğraşmak istersen Bootice de iyi bir alternatif olabilir. UEFI desteği konusunda sorun yaşamadım.
GRUB2 ve Ventoy arasında karar vermek zor olabilir. Eğer daha fazla özelleştirme yapmak istiyorsan GRUB2 kullan derim. Örneğin farklı ISO'lar için özel parametreler belirlemek istersen bu mümkün. Ancak Ventoy, kullanıcı dostu bir çözüm sunuyor ve genellikle yeterli oluyor.
Ben hem Windows 10 hem de Windows 11 kurulumları için Ventoy kullanıyorum. ISO'ları indirip USB'ye atıyorsun, bu kadar basit. Eğer komutlarla yapmak istersen dikkat etmen gereken şeylerden biri her iki ISO'nun boot.wim dosyalarını doğru şekilde entegre etmek. Bunun için DISM komutlarını kullanabilirsin.