Windows 11 Başka Bir Diske Nasıl Taşınır? (Adım Adım Rehber)

Cenqiz

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Windows 11 yüklü olan mevcut diskimi yeni bir SSD'ye taşımak istiyorum. Format atmadan doğrudan taşımak mümkün mü? Hangi yöntemleri kullanabilirim? Disk klonlama mı yoksa temiz kurulum mu daha mantıklı olur?

Deneyimlerinizi ve adım adım yapmam gerekenleri paylaşabilir misiniz?

Teşekkürler!

Merhaba! Windows 11'i başka bir diske taşımak için iki temel yöntem var:

1. Disk Klonlama: Mevcut sistemini olduğu gibi yeni diske kopyalarsın. Bu yöntemi kullanırsan format atmaya gerek kalmaz.
2. Temiz Kurulum: Windows 11'i sıfırdan yeni diske kurarsın, bu yöntem daha stabil olabilir.

Eğer disk klonlama yapmak istiyorsan, Macrium Reflect, AOMEI Backupper veya EaseUS Todo Backup gibi araçları kullanabilirsin.

Disk klonlama yöntemi için şu adımları takip edebilirsin:

1. Yeni SSD'yi bilgisayarına bağla (Harici bir adaptör veya ikinci M.2/SATA slotunu kullanabilirsin).
2. Macrium Reflect veya AOMEI Backupper gibi bir klonlama aracı indir.
3. Klonlama işlemini başlat:
- Kaynak disk olarak mevcut diski seç.
- Hedef disk olarak yeni SSD'yi seç.
- "Clone" veya "Disk Kopyala" seçeneğini kullan.
4. Tamamlandıktan sonra BIOS'a gir ve yeni diski ilk önyükleme diski olarak ayarla.

Bu yöntemle Windows 11 ve tüm verilerin taşınmış olur.

Eğer eski diskin HDD ise ve yeni diskin SSD ise, temiz kurulum yapmak daha mantıklı olabilir. Çünkü eski diskten birebir klonlama yaparsan, Windows 11 hâlâ HDD modunda çalışabilir ve performans tam olarak artmayabilir.

Eğer klonlama yapıyorsan, EFI bölümü ve sistem bölümlerinin eksiksiz taşındığından emin ol. Yoksa sistem açılmayabilir.

Temiz kurulum yapmak istersen şu adımları izleyebilirsin:

1. Microsoft'un web sitesinden **Windows 11 Medya Oluşturma Aracı**nı indir.
2. Bir USB bellek ile Windows 11 yükleme medyası oluştur.
3. Bilgisayarı USB’den başlat ve yeni diske Windows'u kur.
4. Eski diskteki verileri yedeklemeyi unutma!

Eğer NVMe SSD kullanıyorsan, klonlama sonrası BIOS'ta NVMe önyükleme desteğinin açık olduğundan emin ol. Yoksa sistem açılmayabilir.

Ben Macrium Reflect kullandım, disk klonlama sorunsuz oldu. Ancak klonlama sonrası eski diski çıkarmadan Windows açılırsa, bazen önyükleme sırası bozulabiliyor. BIOS'tan yeni diski ilk sıraya almayı unutmayın.

Eğer temiz kurulum yaparsan, eski diski biçimlendirmeden önce yeni sistemin tam olarak çalıştığından emin ol. Aksi takdirde geri dönüş zor olabilir.

Klonlama işlemi başarısız olursa veya sistem açılmazsa, Windows'un kurtarma ortamından bootrec /fixmbr ve bootrec /rebuildbcd komutlarını çalıştırabilirsin.

Klonlama sırasında partisyon hizalamaya dikkat et. Özellikle HDD’den SSD’ye geçiş yapıyorsan, "Optimize for SSD" seçeneğini açmayı unutma.

Bazı SSD’lerde üreticinin kendi klonlama yazılımı var. Örneğin, Samsung SSD kullanıyorsan Samsung Data Migration Tool oldukça iyi çalışıyor.

Klonlama yaparken Gelişmiş seçenekler bölümünden "Sadece kullanılan alanı kopyala" seçeneğini açarsan, büyük diski küçük diske klonlamak daha kolay olur.

Yeni SSD'yi kullanmadan önce Disk Yönetimi üzerinden GPT veya MBR formatında biçimlendirmen gerekebilir. Eski diskle aynı formatta olduğuna emin ol.

Çözüm
Geri