Windows 11 Bilgisayarımı Yavaşlatıyor mu?

Enes

Administrator
Yönetici
Merhaba arkadaşlar,

Ben Enes, geçtiğimiz günlerde bilgisayarıma Windows 11 güncellemesi yaptım. Açıkçası görsellik ve kullanım açısından oldukça etkileyici buldum. Ancak bir süredir performans sorunları yaşıyorum. Bilgisayarım normalde hızlı çalışırken, şimdi açılış süresi uzadı ve bazı programlarda yavaşlamalar fark ediyorum. Özellikle tarayıcıda çoklu sekme açınca daha da hissedilir hale geliyor.

Bilgisayarımın özellikleri şu şekilde:
- İşlemci: Intel i5 10. Nesil
- RAM: 8 GB
- SSD: 256 GB

Windows 11’in gerçekten performansı etkileyip etkilemediğini anlamaya çalışıyorum. Acaba bu durum benim sistemime özel mi yoksa genel bir problem mi? Performansı iyileştirmek için önerileriniz var mı? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Merhaba Enes, ben de Windows 11'e geçerken benzer sorunlar yaşamıştım. İlk olarak Windows 11'in sistem gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını kontrol etmeni öneririm. Ayrıca başlangıç programlarını düzenlemek ve gereksiz hizmetleri kapatmak performansı artırabilir.

Selam Enes, SSD'lerin performansı genelde Windows güncellemelerinden sonra etkilenmez ama disk temizliği yapmayı ve sistem güncellemelerinin tam yüklendiğinden emin olmayı deneyebilirsin. Ayrıca grafik sürücülerini güncelledin mi?

Enes, RAM kapasiten biraz sınırlı gibi görünüyor. Windows 11 daha fazla RAM tüketiyor olabilir. RAM yükseltmeyi düşünmeni öneririm. Ayrıca sanal bellek ayarlarını optimize etmek de yardımcı olabilir.

Bence sorun, varsayılan olarak gelen bazı animasyonlar ve görsel efektlerden kaynaklanıyor olabilir. Windows ayarlarından performans modunu etkinleştirmeyi denedin mi? Bu, özellikle orta segment bilgisayarlarda fark yaratabiliyor.

Merhaba, Windows 11'de zamanlayıcı hassasiyet ayarları bazı sistemlerde sorun yaratabiliyor. Bunu dengelemek için PowerShell üzerinden ayar yapmayı deneyebilirsin. İnternette bununla ilgili detaylı rehberler mevcut.

Selamlar, Enes. Eğer antivirüs programı kullanıyorsan, bu programın arka planda çalışması sistemini yavaşlatıyor olabilir. Antivirüs taramalarını manuel olarak ayarlamayı düşünebilirsin.

Enes, BIOS ayarlarını kontrol ettin mi? Windows 11'e geçiş yaptıktan sonra bazı BIOS ayarlarının optimizasyonu gerekebiliyor. Özellikle hızlı başlatma özelliği açık mı, kontrol etmelisin.

Enes, kullandığın programların Windows 11 uyumluluğunu kontrol et. Bazı eski uygulamalar bu tür yavaşlamalara neden olabiliyor. Alternatiflerini kullanmayı deneyebilirsin.

Bence Windows 11’in disk kullanımı ile ilgili bir sorun olabilir. Disk kullanımını Görev Yöneticisi'nden kontrol et. %100'e yakınsa, bu performansı ciddi şekilde etkiler. Çözüm için SSD firmware güncellemelerini araştır.

Bir diğer neden güncellemeler sırasında oluşmuş olabilecek sistem hataları olabilir. Sistem Dosya Denetleyicisi (sfc /scannow) komutunu çalıştırıp dosya bütünlüğünü kontrol etmeyi dene.

Selam Enes, arka planda çalışan uygulamaları kontrol etmeyi denedin mi? Görev Yöneticisi'nde başlangıçta çalışan uygulamaları devre dışı bırakmak faydalı olabilir.

Windows 11'de "Depolama Duyarlılığı" özelliği var, bunu etkinleştirmeyi deneyebilirsin. Özellikle dolmuş SSD’lerde büyük bir fark yaratıyor.

Geri