Windows 11 BitLocker Yok, Nasıl Etkinleştirebilirim?

Casper

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Windows 11 kullanıyorum ancak BitLocker seçeneğini bulamıyorum. Ayarlar veya Denetim Masası’nda baktım ama BitLocker ile ilgili herhangi bir seçenek görünmüyor.

Sistemimde Windows 11 Pro kullanıyorum ama yine de bu özellik yok gibi görünüyor. Acaba yanlış bir ayar mı yaptım, yoksa sistemimde BitLocker'ı nasıl etkinleştirebilirim?

Teşekkürler!

Çözüm
Eğer BitLocker’ı göremiyorsanız, öncelikle Windows sürümünüzü kontrol edin. BitLocker sadece Windows 11 Pro, Enterprise ve Education sürümlerinde bulunur. Eğer Windows 11 Home kullanıyorsanız, BitLocker'ı doğal olarak desteklemiyor olabilir. Bunu kontrol etmek için:

1. Win + R tuşlarına basıp winver yazıp Enter’a basın.
2. Açılan pencerede Windows sürümünüzü kontrol edin.

Eğer Home sürümündeyseniz, BitLocker yerine Cihaz Şifreleme özelliğini kullanabilirsiniz.
Eğer BitLocker’ı göremiyorsanız, öncelikle Windows sürümünüzü kontrol edin. BitLocker sadece Windows 11 Pro, Enterprise ve Education sürümlerinde bulunur. Eğer Windows 11 Home kullanıyorsanız, BitLocker'ı doğal olarak desteklemiyor olabilir. Bunu kontrol etmek için:

1. Win + R tuşlarına basıp winver yazıp Enter’a basın.
2. Açılan pencerede Windows sürümünüzü kontrol edin.

Eğer Home sürümündeyseniz, BitLocker yerine Cihaz Şifreleme özelliğini kullanabilirsiniz.

Çözüm
BitLocker’ı etkinleştirebilmek için TPM (Trusted Platform Module) desteğinin açık olması gerekiyor. Bunu kontrol etmek için şu adımları deneyebilirsiniz:

1. Win + R tuşlarına basarak tpm.msc yazıp Enter’a basın.
2. Açılan pencerede TPM modülünün etkin olup olmadığını kontrol edin.
3. Eğer "TPM mevcut değil" gibi bir hata alıyorsanız, BIOS/UEFI ayarlarına girerek TPM 2.0'ı etkinleştirin.

Bunu yaptıktan sonra BitLocker seçeneği görünmelidir.

Eğer TPM etkin ve hala BitLocker görünmüyorsa, Grup İlkesi Düzenleyicisi üzerinden etkinleştirmeyi deneyebilirsiniz:

1. Win + R tuşlarına basarak gpedit.msc yazıp Enter’a basın.
2. Bilgisayar Yapılandırması > Yönetim Şablonları > Windows Bileşenleri > BitLocker Sürücü Şifreleme yolunu takip edin.
3. Sabit Disk Şifrelemesini Yapılandır ayarını Etkin yapın.
4. Değişiklikleri kaydedip bilgisayarınızı yeniden başlatın.

Windows 11 Pro kullanıyorsanız ve BitLocker seçeneği yoksa, muhtemelen sistem dosyalarınızda bir eksiklik olabilir. Bunu onarmak için şu komutları deneyebilirsiniz:

1. Komut İstemi’ni Yönetici olarak açın.
2. Aşağıdaki komutları sırasıyla çalıştırın:
Kod:
   dism /online /cleanup-image /restorehealth
   sfc /scannow
3. İşlem tamamlandıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın ve tekrar kontrol edin.

Eğer yukarıdaki adımlar işe yaramazsa, BitLocker’ın sisteminizde yüklü olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bunun için PowerShell üzerinden şu komutu çalıştırın:

Kod:
Get-WindowsFeature -Name BitLocker

Eğer BitLocker listelenmiyorsa, Windows Özellikleri'ni açarak ekleyebilirsiniz:

1. Denetim Masası > Programlar > Windows Özelliklerini Aç veya Kapat bölümüne gidin.
2. BitLocker Sürücü Şifreleme seçeneğini işaretleyerek yükleyin.

Eğer BitLocker tamamen görünmüyorsa, Windows güncellemelerini kontrol edin. Ayarlar > Windows Update bölümünden tüm güncellemeleri yükleyin ve tekrar deneyin.

Alternatif olarak, BitLocker yerine üçüncü parti disk şifreleme yazılımlarını kullanabilirsiniz. VeraCrypt gibi ücretsiz araçlar BitLocker'a benzer bir güvenlik sağlar.

Bazı OEM bilgisayarlarda BitLocker varsayılan olarak devre dışı bırakılmış olabilir. Eğer hala çalışmıyorsa, üreticinizin destek sayfasından kontrol edin ve BIOS güncellemesi yapmayı deneyin.

Son çare olarak, Windows 11 Pro sürümünü sıfırlayarak yeniden yükleyebilirsiniz. Ancak bu işlemi yapmadan önce yedek almayı unutmayın!