Windows 11 'Bu Özellik Sistem Yöneticiniz Tarafından Engellendi' Hatası

Çavuş

GadgetEfsanesi
Windows 11 kullanıyorum ve bazı uygulamaları çalıştırmaya veya belirli ayarları değiştirmeye çalıştığımda 'Bu özellik sistem yöneticiniz tarafından engellendi' hatası alıyorum. Yönetici hesabı kullanıyorum ancak sorunu nasıl çözebileceğimi bilmiyorum. Yardımcı olabilir misiniz?

Çözüm
Grup İlkesi Düzenleyicisi'nde (gpedit.msc) şu adımları izleyerek sorunu çözebilirsiniz:
1. Bilgisayar Yapılandırması > Windows Ayarları > Güvenlik Ayarları > Yerel İlkeler > Kullanıcı Hakları Ataması
2. Yönetici olarak çalıştırma veya Program yükleme ve kaldırma yetkilerini kontrol edin.
3. Gerekli izinleri verdikten sonra bilgisayarı yeniden başlatın.
Bu hata genellikle Grup İlkesi (Group Policy) veya Kayıt Defteri (Registry) ayarlarından kaynaklanır. İlk olarak gpedit.msc komutunu çalıştırarak ilgili kısıtlamaları kontrol edin.

Bazı antivirüs programları belirli uygulamaları çalıştırmayı kısıtlayabilir. Eğer bir üçüncü taraf güvenlik yazılımı kullanıyorsanız, onu devre dışı bırakarak tekrar deneyin.

Grup İlkesi Düzenleyicisi'nde (gpedit.msc) şu adımları izleyerek sorunu çözebilirsiniz:
1. Bilgisayar Yapılandırması > Windows Ayarları > Güvenlik Ayarları > Yerel İlkeler > Kullanıcı Hakları Ataması
2. Yönetici olarak çalıştırma veya Program yükleme ve kaldırma yetkilerini kontrol edin.
3. Gerekli izinleri verdikten sonra bilgisayarı yeniden başlatın.

Çözüm
Eğer Windows 11 Home sürümünü kullanıyorsanız, gpedit.msc mevcut olmayabilir. Bunun yerine Kayıt Defteri'ni (regedit) kullanarak HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies yolunu kontrol edebilirsiniz.

Komut İstemi'ni yönetici olarak açarak şu komutu çalıştırabilirsiniz:
Kod:
net user administrator /active:yes
Bu, gizli yönetici hesabını etkinleştirerek sorununuzu çözebilir.

Sisteminizin bir kurumsal ağda olup olmadığını kontrol edin. Eğer iş yerinizin bilgisayarını kullanıyorsanız, IT yöneticiniz bu kısıtlamaları uygulamış olabilir.

Windows Defender veya başka bir güvenlik politikası bazı uygulamaları engelliyor olabilir. 'Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Uygulama Denetimi ve Tarama' bölümüne giderek ilgili ayarları kontrol edin.

Bazı sistemlerde bu hata, yönetici yetkileriyle belirli uygulamaları açmaya çalışırken oluşur. 'Sağ tık > Yönetici olarak çalıştır' seçeneğini deneyerek tekrar açmayı deneyin.

Eğer Windows 11 Pro sürümünü kullanıyorsanız, Yerel Grup İlkesi Düzenleyicisi'nden (gpedit.msc) 'Yönetim Şablonları > Sistem' altındaki 'Yönetici Olarak Çalıştırmayı Engelle' ayarını kontrol edin.

Eğer grup ilkesi veya kayıt defteri değişiklikleri yaptıysanız ancak hata devam ediyorsa, bilgisayarı Güvenli Modda başlatıp tekrar denemeniz faydalı olabilir.

Bazı durumlarda, sistem yöneticisi kısıtlamaları nedeniyle Windows Update bileşenleri de engellenebilir. 'services.msc' içinde 'Windows Update' hizmetinin çalıştığını kontrol edin.

Geri