Windows 11 'Dosya Runtime Broker üzerinde açık olduğundan bu eylem gerçekleştirilemiyor' Hatası Nasıl Çözülür?

Muzo

GadgetEfsanesi
Windows 11 kullanırken bir dosyayı silmeye ya da taşımaya çalıştığımda “Dosya Runtime Broker üzerinde açık olduğundan bu eylem gerçekleştirilemiyor” şeklinde bir hata alıyorum. Bu hatanın çözümü nedir? Dosyayı kapattığım halde bu uyarı tekrar çıkıyor.

Denediğim Yöntemler:
  • Dosyayı kapatıp tekrar denedim.
  • Görev Yöneticisi’nden ilgili işlemleri sonlandırmaya çalıştım.

Ama yine de dosya üzerinde işlem yapamıyorum. Kalıcı ve etkili bir çözüm arıyorum. Yardımcı olabilir misiniz?

İlgili görseli de aşağıya ekledim:
[Hata Görseli](upload://file-JRZtFNzRvTGU2xXHB9jwnr)

Bu hatanın teknik olarak neden kaynaklandığını ve çözüm yöntemlerini detaylıca açıklarsanız çok sevinirim.

Çözüm
En kalıcı çözüm için Sistem Dosyası Denetleyicisi’ni (sfc /scannow) çalıştırmanı öneririm. Bozuk sistem dosyaları bazen Runtime Broker’ın anormal çalışmasına neden olabiliyor.
Bu hata genellikle Runtime Broker işleminin arka planda dosyayı kilitlemesinden kaynaklanır. Runtime Broker, evrensel uygulamaların sistem kaynaklarını yönetmesine yardımcı olan bir işlemdir. Görev Yöneticisi’ni açıp 'Runtime Broker' görevini sonlandırmayı deneyin. Ardından dosyayı tekrar silmeye çalışın.

Görev Yöneticisi dışında, bazen dosya bir Windows servisinde açık olabilir. Komut İstemi’ni (CMD) yönetici olarak açıp tasklist | findstr RuntimeBroker.exe komutu ile hangi işlemler çalışıyor görebilirsin. Varsa taskkill /F /IM RuntimeBroker.exe komutu ile işlemi zorla kapatmayı dene.

En etkili yöntemlerden biri Windows'u Güvenli Mod'da başlatmaktır. Güvenli Mod, sadece temel sistem dosyalarıyla açıldığı için kilitlenmiş dosyalar üzerinde işlem yapmak daha kolay olur. Bu şekilde dosyayı silebilir ya da taşıyabilirsin.

Unlocker gibi üçüncü parti yazılımlar kullanarak dosyanın hangi işlem tarafından kilitlendiğini görebilir ve o işlemi sonlandırabilirsin. Özellikle Explorer üzerinden kilitlenen dosyaları bu şekilde silebiliyorum.

Bu hatayı bende yaşadım. Windows Gezgini (Explorer.exe) dosyayı kilitlemişti. Görev Yöneticisi'nde Explorer'ı kapatıp tekrar açarak bu sorunu çözdüm. Geçici bir çözüm ama işe yarıyor.

Windows 11'de bazen Media Player arka planda dosyaları kullanmaya devam edebiliyor. Özellikle medya dosyalarında bu sıkıntı çıkıyor. Görev Yöneticisi'nde Media Player’ı da kontrol etmeni öneririm.

Windows Ayarları > Gizlilik > Arka Plan Uygulamaları bölümünden Runtime Broker’ın çalışmasına izin verilen uygulamaları sınırlandırarak bu sorunu büyük ölçüde azaltabilirsin.

CMD üzerinden handle.exe (Sysinternals) aracını kullanarak dosyayı kilitleyen işlemleri tespit edebilirsin. Bu program ile dosyanın kilidini kaldırmak mümkün.

Regedit üzerinden HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Image File Execution Options\RuntimeBroker.exe anahtarını kontrol edip burada anormallik varsa düzeltmek sorunu kalıcı olarak çözebilir.

PowerShell üzerinden Get-Process | Where-Object { $_.Name -eq 'RuntimeBroker' } | Stop-Process -Force komutu ile işlemi sonlandırabilirsin. Bu işlem daha etkili oluyor bazen CMD’ye göre.

Dosya üzerinde çalışırken bulut senkronizasyon uygulamaları (OneDrive, Dropbox) da dosyayı kilitleyebiliyor. Senkronizasyonu durdurup tekrar dene.

Ben bu sorunu genellikle şu şekilde çözüyorum: Dosyayı farklı bir klasöre kopyalayıp, orada işlem yapmak. Orijinal konumda kilitliyse bu yöntem işe yarıyor.

Bence en net çözüm sistemi yeniden başlatmak ve ilk açıldığında hemen dosya üzerinde işlem yapmak. Runtime Broker daha aktif olmadan bu işlemi tamamlamış olursun.

En kalıcı çözüm için Sistem Dosyası Denetleyicisi’ni (sfc /scannow) çalıştırmanı öneririm. Bozuk sistem dosyaları bazen Runtime Broker’ın anormal çalışmasına neden olabiliyor.

Çözüm
Geri