Windows 11 kullanıyorum ve son zamanlarda bazı dosyaları silemediğimi fark ettim. "Dosya başka bir işlem tarafından kullanılıyor" gibi hatalar alıyorum. Özellikle klasör veya dosya üzerinde hiçbir işlem yapmadığımdan eminim. Ancak yine de bu sorunu yaşıyorum.
Bu durumun birkaç örneği:
- Masaüstündeki bir dosyayı silmeye çalışıyorum ama "erişim engellendi" diyor.
- Bir programı kaldırdıktan sonra kalan dosyalarını silemiyorum.
Bu sorunu çözmek için neler yapabilirim? Yardımlarınızı bekliyorum, teşekkürler!
1. **Görev Yöneticisini Kontrol Et:** Hangi işlemin dosyayı kullandığını görmek için Görev Yöneticisi'ni aç (Ctrl + Shift + Esc) ve "Detaylar" sekmesinden dosyayla ilgili bir işlem çalışıp çalışmadığını kontrol et. Eğer bulursan, işlemi sonlandırmayı deneyebilirsin.
2. **Güvenli Mod:** Bilgisayarı güvenli modda başlat ve dosyayı silmeyi dene. Güvenli mod, minimum işlemlerle çalışır ve dosyaya erişimi olan uygulamaları devre dışı bırakabilir.
3. **Üçüncü Taraf Araçlar:** Dosyayı silmek için [Unlocker](https://www.iobit.com/en/iobit-unlocker.php) gibi yazılımları kullanabilirsin. Bu araçlar, dosyanın hangi işlem tarafından kilitlendiğini bulup kilidi kaldırır.
- **Disk Denetimi Yap:** Eğer dosya bir disk hatası nedeniyle silinemiyorsa, `chkdsk /f` komutuyla diski taratıp hataları düzeltmeyi deneyebilirsin.
- **Erişim İzinlerini Kontrol Et:** Dosyaya sağ tıklayıp Özellikler > Güvenlik sekmesinden, kullanıcı hesabının dosyaya erişim izni olup olmadığını kontrol et.
Bazen Windows Gezgini bile dosyayı kilitliyor olabilir. Bunun için şu adımları dene:
1. Görev Yöneticisi'ni aç ve "Windows Explorer" işlemini yeniden başlat.
2. Hala silinmiyorsa, aynı klasöre yeni bir dosya ekleyip ikisini birlikte silmeyi deneyebilirsin.
Eğer hala çözemezsen Unlocker veya benzeri yazılımlar kesinlikle işine yarayacaktır. İyi şanslar!
Benzer bir sorunu yaşamıştım. Çözüm için şu adımı uyguladım:
- **Komut İsteminde Disk Kilidini Kaldırma:** `tasklist | findstr dosya_adı` komutuyla hangi işlemin dosyayı kullandığını bulabilirsin. Ardından `taskkill /PID işlem_id /F` komutunu kullanarak işlemi sonlandırıp dosyayı silebilirsin.