Windows 11 Performansını Artırmak İçin Teknik Ayarlar

TechGuru

Administrator
Yönetici
Windows 11, modern bir işletim sistemi olmasına rağmen, zamanla performans sorunları yaşayabilirsiniz. Neyse ki, bazı teknik ayarlarla bilgisayarınızın hızını artırabilirsiniz. Bu makalede, Windows 11 performansını artırmak için uygulayabileceğiniz en etkili yöntemleri ele alıyoruz.

1. Başlangıç Uygulamalarını Kapatın​

Bilgisayarınız açılırken çalışan gereksiz uygulamalar, performansı düşürebilir. Başlangıç programlarını kapatmak için:
  • Görev Yöneticisini açın (Ctrl + Shift + Esc).
  • Başlangıç sekmesine geçin.
  • Kullanmadığınız programları sağ tıklayıp Devre Dışı Bırak seçeneğini seçin.

2. Sanal Belleği Ayarlayın​

Sanal bellek, RAM’in yetersiz olduğu durumlarda devreye girer. Windows 11’de sanal belleği optimize etmek için:
  • Denetim Masası > Sistem > Gelişmiş Sistem Ayarları yolunu izleyin.
  • Performans bölümünde Ayarlar’a tıklayın.
  • Gelişmiş sekmesinden sanal bellek ayarlarını özelleştirin.

3. Disk Temizliği Yapın​

Diskinizde biriken gereksiz dosyalar performansı olumsuz etkileyebilir. Disk temizliği yapmak için:
  • Windows arama çubuğuna Disk Temizleme yazın ve aracı açın.
  • Temizlemek istediğiniz dosya türlerini seçin.
  • Tamam butonuna tıklayın.

4. Windows Görsel Efektlerini Ayarlayın​

Görsel efektler, sistem kaynaklarını tüketebilir. Bu ayarları optimize etmek için:
  • Denetim Masası > Sistem > Gelişmiş Sistem Ayarları yolunu izleyin.
  • Performans Ayarları sekmesinden En İyi Performans İçin Ayarla seçeneğini seçin.

5. Güç Planını Yüksek Performansa Ayarlayın​

Daha yüksek performans için güç planını optimize edin:
  • Denetim Masası > Güç Seçenekleri’ni açın.
  • Yüksek Performans modunu seçin veya özelleştirilmiş bir plan oluşturun.

6. Güncellemeleri Kontrol Edin​

Windows ve sürücü güncellemeleri, performans sorunlarını giderebilir. Güncellemeleri kontrol etmek için:
  • Ayarlar > Güncelleme ve Güvenlik > Windows Update yolunu izleyin.
  • Güncellemeleri Denetle butonuna tıklayın.

7. Gereksiz Hizmetleri Devre Dışı Bırakın​

Windows arka planda çalışan hizmetler, performansı düşürebilir. Gereksiz hizmetleri kapatmak için:
  • Çalıştır’ı (Windows + R) açın ve "services.msc" yazın.
  • Listeden kullanmadığınız hizmetleri bulun ve sağ tıklayıp Durdur seçeneğini seçin.
Bu teknik ayarları uygulayarak Windows 11 bilgisayarınızın performansını önemli ölçüde artırabilirsiniz. Performansı artırma sürecinde düzenli bakım ve sistem ayarlarının optimizasyonu büyük önem taşır. Sorularınızı yorumlarda paylaşabilir veya kendi ipuçlarınızı topluluğumuzla paylaşabilirsiniz.

Başlangıç programlarını kapatmak gerçekten fark yaratıyor. Performansı hemen hissediyorsunuz.

Geri