Windows 11 Sistem Performansını Artırma Rehberi

Cenqiz

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Windows 11 kullanıyorum ve sistemimden tam performans almak istiyorum. Özellikle oyun oynarken veya ağır yazılımlar çalıştırırken bazen beklenmedik yavaşlamalar oluyor. Sistem performansını artırmak için neler yapmam gerektiği konusunda kararsızım.

Şu ana kadar denediğim yöntemler:

1. Disk temizliği yaptım ve gereksiz dosyaları sildim.
2. Arka planda çalışan gereksiz uygulamaları kapattım.
3. Grafik sürücülerimi güncelledim.

Başka neler yapabilirim? Özellikle Windows 11'de performansı optimize etmek için önerileriniz varsa lütfen paylaşın. Tecrübelerinizi ve tavsiyelerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkürler!

Güç planınızı 'Yüksek Performans' olarak değiştirin. Bu ayar, işlemcinizin daha verimli çalışmasını sağlayabilir. Ayarlar > Sistem > Güç ve Performans bölümünden yapabilirsiniz.

Oyun oynarken FPS artırmak istiyorsanız, Windows'un 'Oyun Modu' özelliğini aktif hale getirin. Ayarlar > Oyun > Oyun Modu kısmından bu özelliği açabilirsiniz.

Başlangıçta çalışan uygulamaları kontrol edin. Görev Yöneticisi > Başlangıç sekmesinden gereksiz uygulamaları devre dışı bırakabilirsiniz.

SSD kullanıyorsanız, disk birleştirme yapmanıza gerek yok. Ancak HDD kullanıyorsanız, birleştirme işlemi hızlanmanıza yardımcı olabilir.

RAM kullanımını azaltmak için tarayıcınızda fazla sekme açmamaya özen gösterin. Ayrıca tarayıcı eklentilerini kontrol edin ve gereksiz olanları kaldırın.

Antivirüs yazılımınızın arka planda aşırı kaynak tüketmediğinden emin olun. Hafif bir antivirüs programı seçmek performans artırabilir.

Grafik kartı sürücülerinizin sadece güncel değil, temiz bir kurulumla yüklendiğinden emin olun. DDU (Display Driver Uninstaller) bu konuda işinize yarayabilir.

Windows 11'in görsel efektlerini kapatmayı deneyin. Bu, özellikle düşük donanımlı sistemlerde performansı artırabilir. Ayarlar > Sistem > Performans Seçenekleri'nden yapabilirsiniz.

Arka planda çalışan güncellemeleri veya Windows Defender taramalarını kontrol edin. Sistem yoğunluğu yaşandığında bu işlemler performansı düşürebilir.

Diskte boş alan bırakmaya özen gösterin. SSD'ler dolduğunda performans kaybı yaşanabilir. Gereksiz dosyaları düzenli olarak temizleyin.

BIOS güncellemesi yapmayı düşünün. Eski BIOS sürümleri bazı performans sorunlarına neden olabilir. Anakart üreticinizin web sitesini kontrol edin.

Son çare olarak Windows'u temiz kurulum yapmayı düşünebilirsiniz. Zamanla biriken hatalar performansı etkileyebilir ve temiz bir başlangıç faydalı olabilir.

Geri