Windows 11 Sistem Yüksek Disk Kullanıyor?

Mami

GadgetEfsanesi
Merhaba,

Windows 11 kullanırken sistemin yüksek disk kullanımı yaptığını fark ettim. Görev yöneticisinde özellikle "Sistem" işlemine ait disk kullanımının sürekli yüksek olduğunu görüyorum. Bu durum performansı oldukça düşürüyor. Sorunun sebebi ne olabilir ve nasıl çözebilirim? Konuyla ilgili tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Yüksek disk kullanımı genellikle Windows Update veya arka planda çalışan bir indeksleme hizmetinden kaynaklanabilir. 'Windows Search' hizmetini devre dışı bırakmayı deneyebilirsin.

Benzer bir sorun yaşamıştım, disk temizliği yaparak gereksiz dosyaları sildim ve sorun çözüldü. Disk yönetiminden diskin doluluk oranını kontrol et.

Sorunu çözmek için 'disk health' kontrolü yapmanı öneririm. Eğer diskte fiziksel bir sorun varsa bu tür problemler ortaya çıkabiliyor.

Çözüm
Yüksek disk kullanımı bazı durumlarda bir virüs veya kötü amaçlı yazılımdan kaynaklanabilir. Güvenlik taraması yapmayı unutma.

Görev yöneticisinde hangi işlemlerin daha fazla disk kullandığını kontrol edip gerekirse sorunlu olan işlemi sonlandırabilirsin.

Eğer HDD kullanıyorsan, bir SSD’ye geçmek bu sorunu büyük ölçüde azaltabilir. HDD'ler yüksek disk kullanımı durumlarında performansı etkileyebilir.

Sorun bellek dosyasından da kaynaklanabilir. 'Sanallaştırılmış Bellek' ayarlarını kontrol edip optimize etmeyi deneyebilirsin.

Diskteki büyük dosyaları bulup silmek için bir analiz aracı kullanabilirsin. Belki de arka planda çalışan bir program gereksiz disk kullanıyor.

Sürücü güncellemelerini kontrol et. Özellikle disk sürücüsünün eski bir yazılımı varsa yüksek disk kullanımına yol açabilir.

Bazı durumlarda arka planda çalışan güncellemeler veya yüklemeler bu duruma sebep olabilir. Güncellemelerin tamamlandığından emin ol.

Yeni Konular

Geri