Windows 11 Yeni Kurulumda D Sürücüsü Gözükmüyor

Emre

GadgetEfsanesi
Merhaba, Windows 11’i temiz kurulum yaparak yükledim ancak D sürücüm gözükmüyor. Bilgisayarımda SSD (C:) ve HDD (D:) olarak iki farklı disk bulunuyor. Windows 11’in kurulum sırasında sadece SSD’yi formatladım ve işletim sistemini buraya yükledim. Ancak, kurulum tamamlandıktan sonra Dosya Gezgini’nde ve Disk Yönetimi’nde D sürücüsünü göremiyorum.

Disk fiziksel olarak bağlı durumda ve BIOS üzerinden kontrol ettiğimde her iki disk de tanınıyor. Bu sorunun çözümü için neler yapabilirim? Disk Yönetimi’nden disk tanımlama veya farklı bir işlem mi gerekiyor? Yardımlarınızı bekliyorum.

Merhaba Emre, Disk Yönetimi’ni açıp D sürücünün listelenip listelenmediğini kontrol etmeni öneririm. Eğer görünüyor ama bir harf atanmamışsa, sağ tıklayıp 'Sürücü Harfi ve Yolu Değiştir' seçeneğiyle bir harf atayabilirsin. Disk biçimlendirilmediyse, aynı menüden biçimlendirme işlemini yapabilirsin.

D sürücüsünün görünmemesi genellikle disk bölümlendirme veya dosya sistemi sorunlarından kaynaklanır. BIOS'ta diskin tanındığını söylediğin için donanımsal bir sorun olmadığını varsayıyorum. Disk Yönetimi’nde diskin çevrimdışı (offline) olarak işaretlenip işaretlenmediğini kontrol et. Eğer öyleyse, sağ tıklayıp 'Çevrimiçi Yap' seçeneğini seçebilirsin.

Windows 11, bazı durumlarda eski dosya sistemleri veya RAW formatlı diskleri tanımayabilir. Eğer D sürücüsü Disk Yönetimi’nde görünüyorsa ama biçimlendirilmemiş olarak işaretlenmişse, verilerini kurtardıktan sonra NTFS veya exFAT olarak yeniden biçimlendirmen gerekebilir. Verilerin önemliyse, bir veri kurtarma yazılımı kullanabilirsin.

D sürücün BIOS’ta görünüyorsa, donanım tarafında sorun olmadığını söyleyebiliriz. Ancak, Windows 11’in hızlı başlatma özelliği bazen disklere erişimi etkileyebilir. Bu özelliği devre dışı bırakıp sistemini yeniden başlatmayı deneyebilirsin. Ayrıca, güncel anakart sürücülerini yüklemen faydalı olabilir.

Geri