Windows 11'de BIOS'a Nasıl Girilir? Tüm Yöntemler

Fatex

GadgetEfsanesi
Windows 11 kullanıcıları için BIOS veya UEFI’ye giriş yapmak bazen kafa karıştırıcı olabilir. Bu makalede, Windows 11’de BIOS’a giriş yapmanın en kolay ve etkili yollarını ele alacağız. Ayrıca, farklı bilgisayar markaları için BIOS giriş tuşlarını da paylaşacağız.

BIOS ve UEFI Nedir?

BIOS (Basic Input/Output System) ve daha yeni sürümü olan UEFI (Unified Extensible Firmware Interface), bilgisayarın donanımını yöneten ve işletim sisteminin yüklenmesini sağlayan yazılımlardır. Bilgisayar açılırken BIOS veya UEFI'ye erişerek donanım ayarlarını değiştirebilir, güvenlik seçeneklerini düzenleyebilir veya önyükleme sırasını belirleyebilirsiniz.

Windows 11'de BIOS'a Giriş Yöntemleri

Windows 11’de BIOS veya UEFI'ye giriş yapmak için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz:

1. Açılış Sırasında BIOS'a Giriş

Bilgisayarınızı açarken veya yeniden başlatırken aşağıdaki tuşlardan birine sürekli basarak BIOS’a girebilirsiniz:
  • ASUS: F2 veya Del
  • Acer: F2 veya Del
  • HP: Esc veya F10
  • Lenovo: F1 veya F2
  • Dell: F2
  • MSI: Del
  • Gigabyte: Del veya F2
  • Samsung: F2
  • Sony Vaio: F2 veya Assist
  • Toshiba: F2

2. Windows 11 Üzerinden BIOS’a Giriş

1. Başlat Menüsü > Ayarlar'ı açın.
2. "Sistem" sekmesine girin ve Kurtarma seçeneğine tıklayın.
3. Gelişmiş Başlangıç altında Şimdi Yeniden Başlat butonuna basın.
4. Bilgisayar yeniden başladığında Sorun Gider > Gelişmiş Seçenekler > UEFI Ürün Yazılımı Ayarları seçeneğini takip edin.
5. Yeniden Başlat butonuna tıklayarak BIOS’a erişin.

BIOS'ta Yapılabilecek Önemli Ayarlar

Windows 11’de bazı özellikleri etkinleştirmek için BIOS’a giriş yapmanız gerekebilir. İşte bazı önemli BIOS ayarları:
  • TPM 2.0 ve Secure Boot: Windows 11 gereksinimleri arasında yer alır.
  • Önyükleme Sırası Değiştirme: USB veya farklı bir diskten işletim sistemi yüklemek için kullanılır.
  • XMP ve Overclock Ayarları: RAM ve işlemci performansını artırmak için değiştirilebilir.
  • Güvenli Mod ve Fan Kontrolleri: Donanım arızalarını tespit etmek için kullanılabilir.

Windows 11’de BIOS’a giriş yapmak birkaç farklı yöntemle mümkündür. Bilgisayarınızın modeline bağlı olarak doğrudan açılış sırasında belirli bir tuşa basabilir veya Windows 11'in gelişmiş başlangıç ayarlarını kullanabilirsiniz. Bu rehberin, BIOS’a erişme konusunda yardımcı olacağını umuyoruz. Aşağıda yorum yaparak deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz!

Siz BIOS’a nasıl giriyorsunuz? Hangi yöntemi daha kolay buldunuz? Yorumlarda paylaşın!

Benim laptopumda F2 tuşu çalışmadı, Windows üzerinden giriş yapmak zorunda kaldım. Kurtarma menüsü oldukça kullanışlı!

BIOS güncellemesi yapmak isteyenler dikkatli olsun, elektrik kesilirse anakart zarar görebilir.

UEFI üzerinden hızlı önyükleme seçeneğini devre dışı bırakınca bazı eski USB cihazlarım çalışmaya başladı.

BIOS'ta XMP açarak RAM hızını artırdım, gerçekten performans farkı hissettim. Ancak stabiliteyi kontrol etmek gerekiyor.

Bazı dizüstü bilgisayarlarda Assist tuşu ile BIOS’a girilebildiğini yeni öğrendim, Lenovo kullanıcıları için faydalı olabilir.

Anakart modeline göre BIOS tuşları değişebiliyor, üretici sitesinden kontrol etmek her zaman en doğrusu.

Windows 11'de önyükleme ayarlarını değiştirmek zorunda kalanlar için rehber harika! UEFI ile eski BIOS farkı çok büyük.

BIOS üzerinden fan hızlarını kontrol etmek mümkün mü? Cihazımın fazla ısındığını hissediyorum.

Overclock yapmak isteyenler için BIOS rehberi çok faydalı olmuş, bazı ayarları değiştirmek riskli olabilir ama dikkat edilirse performans artışı sağlanabilir.

Bazı yeni dizüstü modellerinde BIOS’a giriş yapmak için bataryayı tamamen çıkarmak gerekebiliyor. HP kullanıcıları buna dikkat etmeli.

BIOS güncellemesi yaparken sistemin çökmesi halinde kurtarma seçenekleri hakkında bir rehber de hazırlanabilir mi?

Windows 11 BIOS rehberi harika olmuş! Açılışta BIOS tuşlarını kaçıranlar için Windows içinden giriş yapmak gerçekten çok pratik bir yöntem.

Geri