Windows 11'de Darboğaz ve Oyunlardan Atma Sorunu

Muzo

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Son zamanlarda Windows 11 kullanırken oyunlarda ciddi performans sorunları yaşıyorum. Özellikle Black Ops 6, Warzone ve Assassin's Creed Mirage oynarken ekran kartı kullanımının aniden düştüğünü fark ettim. Bu da oyundan atmalara ve FPS kayıplarına neden oluyor. Sistemim aşağıdaki gibi:

**Sistemim:**
- İşlemci: i5 12400F
- Ekran Kartı: RTX 4060
- RAM: 2x8 GB 3200 MHz

Yüksek ayarlarda oynamama rağmen sistemim bu oyunları kaldırabilecek kapasitede. Ancak ekran kartı kullanımı %99'dan bir anda %30'lara düşüyor ve oyun donuyor ya da tamamen kapanıyor. Windows 11 üzerinde herhangi bir performans ayarı yapmadım, ancak bu sorun sıklaşmaya başladı. Darboğaz mı yaşıyorum yoksa başka bir sorun mu var? Bu durum hakkında fikri olan var mı? Sorunu nasıl çözebilirim?

Teşekkürler.

Merhaba Muzo, yaşadığın sorun genelde Windows 11’in arka planda çalışan gereksiz hizmetlerinden kaynaklanabiliyor. **Oyun Modu** ve **GPU Donanım Hızlandırma** ayarlarını kontrol ettin mi? Ayrıca sürücülerin güncel olduğundan emin ol.

Selamlar, darboğaz yaşama ihtimalin düşük çünkü i5 12400F ve RTX 4060 gayet uyumlu bir ikili. Ancak RAM ayarlarını BIOS’tan XMP profiliyle kontrol etmeni öneririm. XMP aktif değilse bellek performansın düşüyor olabilir.

Kardeşim, sorun büyük ihtimalle ekran kartı sürücülerinden kaynaklanıyor. NVIDIA’nın son güncellemesi bazı oyunlarda kararlılık sorunlarına yol açabiliyor. Eski bir sürüme dönerek denemeni tavsiye ederim. Ayrıca oyunları SSD’de mi yoksa HDD’de mi çalıştırıyorsun?

Aynı sistemle benzer bir sorun yaşamıştım. Sorun çözümünde Windows 11’in **Güç Planı** ayarlarını “Yüksek Performans” moduna getirerek ekran kartı kullanımını sabitlemeyi başardım. Denemeni öneririm.

Windows 11’in sanal bellek (pagefile) ayarlarını kontrol ettin mi? Oyunlar için yeterli bellek olmadığı durumlarda FPS düşüşleri yaşanabiliyor. Özel bir boyut belirle ya da sistem tarafından yönetileni seç.

Geri