Windows 11'de Oyun Kapandıktan Sonra Siyah Ekran Sorunu

Cenqiz

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Windows 11 kullanıyorum ve son zamanlarda bazı oyunları kapattıktan sonra ekranım siyah kalıyor. Bilgisayar çalışıyor gibi görünüyor ancak ekran gelmiyor, sadece bilgisayarı yeniden başlatınca düzeliyor. Bu sorunun nedeni ne olabilir ve nasıl çözülebilir?

Sistem özelliklerim:
  • İşletim Sistemi: Windows 11 Pro
  • Ekran Kartı: NVIDIA GeForce RTX 3060
  • İşlemci: Intel i7-12700K
  • RAM: 32GB DDR4
  • SSD: 1TB NVMe

Şu ana kadar yaptıklarım:
  • Ekran kartı sürücülerini güncelledim.
  • Windows güncellemelerini kontrol ettim.
  • Oyun sırasında arka planda çalışan gereksiz programları kapattım.

Ancak sorun devam ediyor. Bu konuda bilgisi olan var mı?

Çözüm
Sorunun çözümü için NVIDIA'nın G-Sync ayarlarını değiştirmeyi ve ayrıca Windows'ta ekran yenileme hızını değiştirmeyi deneyebilirsin. Özellikle yüksek tazeleme hızına sahip monitörlerde bu tarz problemler olabiliyor.
Ben de benzer bir sorun yaşamıştım. Çözüm olarak, ekran kartı sürücüsünü temiz bir şekilde kaldırıp tekrar yükledim. DDU (Display Driver Uninstaller) kullanarak eski sürücüyü tamamen kaldırıp, NVIDIA'nın resmi sitesinden en güncel sürümü indirip yükleyebilirsin.

Bu tip sorunlar genellikle ekran kartı sürücülerinden kaynaklanır. Ancak, güç yönetimi ayarlarını da kontrol etmelisin. 'Denetim Masası' > 'Güç Seçenekleri' > 'Yüksek Performans' modunu seçerek deneme yapabilirsin.

Sistem güncellemelerini yaptıysan ve sorun devam ediyorsa, Windows Olay Görüntüleyicisi'ni kontrol edip hata kayıtlarını inceleyebilirsin. Belki orada siyah ekran sorununun kaynağıyla ilgili bir ipucu bulabilirsin.

Bunu yaşadıysan, muhtemelen oyun sonrası ekran kartının sürücüleri çöküyor. NVIDIA Kontrol Paneli'nden '3D Ayarları Yönet' kısmına girip, 'Güç yönetimi modu'nu 'Maksimum performansı tercih et' olarak ayarlamanı öneririm.

Eğer çift monitör kullanıyorsan, oyun sonrası siyah ekran hatası alman muhtemel olabilir. Birincil ekran ayarlarını değiştirerek ve G-Sync gibi ayarları devre dışı bırakarak deneme yapabilirsin.

Eğer bu sorunu sadece belirli oyunlarda yaşıyorsan, oyunların tam ekran veya pencere modunda çalıştırılmasını deneyebilirsin. Bazı oyunlar tam ekran modunda Windows ile uyumsuzluk yaşayabiliyor.

Sisteminde overclock (hız aşırtma) yapıyorsan, bunu devre dışı bırak ve standart hızlara geri dönerek dene. Bazı oyunlar overclock ile stabil çalışmayabiliyor.

Güvenli modda başlatıp oyunları test ettin mi? Belki de arka planda çalışan bir program ya da hizmet oyunun kapanışıyla çakışıyor olabilir.

Windows'un Hızlı Başlatma özelliğini kapatmayı denedin mi? Bazen ekran kartı veya güç yönetimiyle ilgili sorunlara neden olabiliyor. Kapatmak için: 'Denetim Masası' > 'Güç Seçenekleri' > 'Güç düğmelerinin yapacaklarını seçin' > 'Hızlı Başlatmayı Aç veya Kapat' bölümünden devre dışı bırakabilirsin.

Sisteminde Windows'un gölgelenmiş uygulama hatası olabilir. Komut istemcisine 'sfc /scannow' yazıp sistem dosyalarını taramayı dene. Bozulmuş dosyalar onarılabilir.

Oyun kapandığında ekranın siyah kalması, ekran yenileme hızıyla ilgili olabilir. NVIDIA Kontrol Paneli'nde 'G-Sync' veya 'V-Sync' ayarlarını değiştirerek deneme yapabilirsin.

Sorunun en büyük nedenlerinden biri, arka planda çalışan bir yazılımın ekran kartıyla çakışması olabilir. Görev Yöneticisi'ni açıp gereksiz yazılımları kapatarak dene.

Eğer sorun hala devam ediyorsa, farklı bir monitörle test etmeyi dene. Belki de sorun ekran kartından değil, monitör veya bağlantı kablolarından kaynaklanıyordur.

Sorunun çözümü için NVIDIA'nın G-Sync ayarlarını değiştirmeyi ve ayrıca Windows'ta ekran yenileme hızını değiştirmeyi deneyebilirsin. Özellikle yüksek tazeleme hızına sahip monitörlerde bu tarz problemler olabiliyor.

Çözüm
Denemediysen, sisteminin sanal bellek (pagefile) ayarlarını kontrol et. RAM'in dolu olduğunda Windows bazen ekran kartıyla çakışma yaşayabiliyor.

Yeni Konular

Geri