Windows 11'imi sıfırlamaya karar verdim ancak sıfırlama öncesinde verilerimi kaybetmek istemiyorum. Özellikle belgeler, fotoğraflar ve bazı önemli yazılımlarımın yedeklerini almak istiyorum. Daha önce hiç sıfırlama yapmadığım için yedekleme işlemini nasıl doğru bir şekilde gerçekleştireceğimden emin değilim.
Araştırdığım kadarıyla şu yöntemler öneriliyor:
1. OneDrive veya Google Drive gibi bulut hizmetlerine dosyalarımı yüklemek.
2. Harici bir diske dosyalarımı manuel olarak kopyalamak.
3. Yedekleme ve Geri Yükleme (Windows 7) özelliğini kullanarak tam yedek almak.
4. Üçüncü parti bir yedekleme yazılımı kullanmak (Acronis, EaseUS vs.).
Hangi yöntemin daha güvenli ve pratik olduğunu merak ediyorum. Ayrıca, yedek aldıktan sonra Windows 11 sıfırlama işleminde dikkat etmem gereken bir şey var mı? Tecrübelerinizi ve önerilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. Teşekkürler!
OneDrive veya Google Drive gibi bulut hizmetlerini kullanmak en güvenli yollardan biridir. Özellikle belgeler ve fotoğraflar gibi dosyaları bu şekilde kolayca yedekleyebilirsiniz.
Harici bir disk kullanarak tüm dosyalarınızı manuel olarak yedeklemek hem hızlı hem de güvenilir bir yöntemdir. Ancak dosya kopyalarken gizli klasörleri ve uygulama verilerini unutmayın.
Eğer bir yedekleme yazılımı kullanmayı düşünüyorsanız, EaseUS Todo Backup çok kullanıcı dostudur. Disk klonlama seçeneği ile tüm verilerinizi bir harici diske aktarabilirsiniz.
Sistem ayarlarını ve yüklü yazılımları korumak istiyorsanız, 'Yedekleme ve Geri Yükleme (Windows 7)' özelliği iyi bir seçenektir. Bu, tam bir sistem görüntüsü oluşturur.
Eğer oyunlarınız varsa, Steam ve Epic Games gibi platformlarda oyun kütüphanesini yedekleme özelliğini kullanabilirsiniz. Böylece oyunları tekrar indirmenize gerek kalmaz.
Sıfırlama işleminden önce yedeklerinizi test edin. Harici disk veya bulut üzerinden yedeklediğiniz dosyaları başka bir cihazda açarak kontrol edebilirsiniz.
Eğer Outlook gibi e-posta uygulamaları kullanıyorsanız, e-posta verilerinizi de yedeklemeyi unutmayın. PST dosyalarını dışa aktarmak bu konuda işe yarar.
Yedekleme sırasında sadece belgeler değil, tarayıcı ayarları ve sık kullanılanları da kaydetmeyi unutmayın. Chrome veya Edge üzerinden hesap senkronizasyonunu açabilirsiniz.
Windows sıfırlama işleminden önce BIOS ayarlarını kontrol edin. Eğer UEFI/CSM ayarlarını değiştirirseniz yedeklerinizi geri yüklerken sorun yaşayabilirsiniz.