Windows kurulumu sırasında disk algılanmıyor (Yükleme sürücüsü hatası)

Türk

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Windows kurulumu sırasında "Yüklenecek sürücüyü seçin" ekranında hiçbir disk görünmüyor. Ekteki ekran görüntüsünde de görebileceğiniz gibi, yüklenmesi gereken sürücü bulunamıyor ve "Bu bilgisayar donanımıyla uyumlu olmayan sürücüleri gizle" seçeneği işaretli olmasına rağmen liste tamamen boş. Sorunun neden kaynaklandığını ve nasıl çözebileceğimi detaylı bir şekilde öğrenmek istiyorum.

Bu sorunun neden kaynaklanabileceğine dair birkaç ihtimal:

1. Disk Sürücüsü Eksikliği: Windows kurulum medyası, SSD/HDD'nin sürücüsünü algılamıyor olabilir. Bu durumda ilgili sürücüleri manuel olarak yüklemek gerekebilir.
  2. BIOS Ayarları: SATA modunun yanlış ayarlanması (örneğin IDE yerine AHCI veya tam tersi) bu tür bir probleme yol açabilir.
  3. Donanım Uyumluluğu: SSD/HDD'nin fiziksel bir arızası veya anakartın disk bağlantı noktasındaki bir problem olabilir.
  4. Medya Sorunu: Windows kurulum dosyalarının eksik veya bozuk olması, bu tür hatalara neden olabilir.

Şu ana kadar denediğim adımlar:
  • Kurulum medyasını farklı bir USB bağlantı noktasına taktım.
  • "Yeniden Tara" seçeneğini kullandım ama bir değişiklik olmadı.
  • BIOS üzerinden SATA modunu kontrol ettim, ancak herhangi bir sonuç alamadım.

Sorunu çözmek için başka neler deneyebilirim? Özellikle sürücü yükleme kısmında dikkat etmem gereken bir şey var mı? Bu sorunu yaşayan ve çözüm bulan kullanıcıların yorumlarını bekliyorum.

Bu sorun genellikle eksik SATA/RAID sürücülerinden kaynaklanır. Anakartınızın modeline göre üreticinin web sitesinden gerekli sürücüleri indirip bir USB'ye kaydedin. Daha sonra kurulum sırasında 'Gözat' seçeneğiyle bu sürücüleri göstererek sorunu çözebilirsiniz.

Benzer bir sorun yaşamıştım, BIOS'ta SATA modunu AHCI olarak değiştirdiğimde sorun çözülmüştü. BIOS'a girip bu ayarı kontrol etmenizi öneririm. Ayrıca kurulum medyasını Rufus kullanarak GPT/UEFI uyumlu bir şekilde yazdırmanız da önemli.

Bu ekran genellikle Windows kurulum dosyasının eksik olduğu durumlarda da çıkabiliyor. USB bellek veya diski tekrar yazdırmayı deneyin. Medya oluşturma aracını kullanırsanız daha sağlam bir kurulum yapabilirsiniz.

Eğer hala çözüm bulamazsanız, disk bağlantısını fiziksel olarak kontrol etmenizi öneririm. Disk kablosu gevşemiş ya da disk tamamen arızalanmış olabilir. Başka bir bilgisayarda kontrol etmeyi deneyin.

BIOS'ta Secure Boot ayarlarını devre dışı bırakmayı deneyin. Bazı durumlarda bu ayar, kurulum sırasında disklerin algılanmasını engelleyebiliyor.

Çözüm
Anakartınızın desteklediği sürücülerin listesine göz atmanız iyi olur. Özellikle eski donanımlarda Windows 10/11 sürücüleri eksik olabiliyor. Üretici sitesinden bu dosyaları indirerek USB'ye atın ve yüklemeyi deneyin.

Sürücü yüklemeden önce, USB medyasını farklı bir portta denediniz mi? Özellikle USB 2.0 portları kullanırsanız sürücü algılama ihtimali artabilir.

Ben bu hatayı, SSD'min NVMe olmasından dolayı almıştım. NVMe sürücüsünü indirip kurulum sırasında yüklediğimde her şey düzeldi. Diskinizin türünü kontrol edin.

Eğer UEFI modunda kurulum yapıyorsanız, diskinizin GPT formatında olduğundan emin olun. BIOS modunda ise MBR olmalı. Aksi halde disk görünmeyebilir.

Sorununuzla ilgili olarak forumumuza ücretsiz üye olabilirsiniz ve daha fazla teknik detay paylaşıp çözüm arayabilirsiniz. Topluluğumuzda bu tür sorunları çözen birçok uzman kullanıcı var.

Geri