Windows OEM ve Retail Key Farkı Nedir?

Emre

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Windows lisans türleri arasında OEM ve Retail (Perakende) key kavramlarını sıklıkla duyuyoruz. Ancak aralarındaki farkları tam anlamıyla bilmeyen birçok kişi var. Bu iki lisans türü hakkında bazı temel sorularım var:

1. OEM key tam olarak nedir ve hangi durumlarda tercih edilmelidir?
2. Retail key avantajları nelerdir ve OEM'e göre neden daha pahalıdır?
3. OEM key ile gelen bir sistemde anakart değişikliği yaparsak lisansı kaybeder miyiz?

Deneyimli arkadaşlardan hem bilgi hem de pratik tavsiyeler bekliyorum. Bu farkları öğrenerek lisans seçimi yapacaklara da yol göstermek istiyorum.

Teşekkürler!

Merhaba Emre,

OEM ve Retail key arasındaki temel farkları şu şekilde özetleyebilirim:

- **OEM Key:** Genelde bilgisayar üreticileri tarafından cihazlarla birlikte gelir ve ilk yüklendiği anakarta sabitlenir. Başka bir cihazda kullanılamaz. Ancak uygun fiyatlıdır.
- **Retail Key:** Microsoft’tan veya yetkili satıcılardan satın alınabilir. Bilgisayarlar arasında taşıma esnekliği sunar ve Microsoft'un tam desteğiyle birlikte gelir.

Eğer toplama bir sistem kullanıyorsan ve gelecekte donanım değişikliği yapmayı düşünüyorsan Retail key daha avantajlıdır. Fakat bir laptop veya hazır sistem aldıysan OEM key yeterli olacaktır.

Selam Emre,

OEM key kullanırken dikkat edilmesi gereken bir durum, anakart değişikliğidir. Eğer anakart değiştirilirse lisans otomatik olarak geçersiz hale gelir. Ancak Retail key böyle bir durumda yeni anakarta aktarılabilir.

Ayrıca, Retail key satın alırken doğrudan Microsoft’tan almak güvenli bir seçimdir. Piyasada OEM fiyatına satılan sahte Retail key’lere dikkat etmek gerekir.

Merhaba,

Ben Retail key kullanıyorum ve şu ana kadar çok memnunum. Özellikle birden fazla sistem kurmam gerektiğinde aynı lisansı taşımak büyük bir avantaj. Ancak OEM key’ler çok daha uygun fiyatlı olduğu için bütçesi kısıtlı olanlar için ideal bir çözüm olabilir.

Retail key'in bir başka avantajı da Microsoft'un sunduğu tam destek. OEM'de bu desteği genelde cihaz üreticisi sağlıyor, ki bazen sorun çıkabiliyor. Seçim yaparken bu detayları göz önünde bulundurmanı öneririm.

Emre merhaba,

Şu anda OEM key kullanıyorum ve genelde sabit bir sistem kullandığım için bana yetiyor. Ancak toplama bilgisayar yapmayı düşünen biriysen Retail key kullanman daha mantıklı olur. OEM’in uygun fiyatı cezbedici ama lisans kilitlendiği için gelecekte esneklik sunmaz. Bu farkı iyi değerlendir.

Geri