Z890 Aorus Elite BIOS güncellemesi sonrası 4F hata kodu

Enes

Administrator
Yönetici
Merhaba, Z890 Aorus Elite anakartımı kullanıyorum ve son BIOS güncellemesinden sonra anakart üzerinde sürekli 4F hata kodu alıyorum. Bu kod, genelde bellek veya sistem başlangıç hatası ile ilgili gibi görünüyor. Ayrıca "BOOT" ve "DRAM" LED'leri yanıyor. RAM'leri çıkarıp tekrar taktım ve farklı yuvalarda denedim ancak sonuç değişmedi. Sorunun çözümü için ne yapmam gerektiği hakkında fikriniz var mı? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Çözüm
En iyi çözüm genellikle BIOS'u sıfırlamaktır. CMOS sıfırlama işlemi işe yaramazsa, anakart üreticisinin web sitesinden en son BIOS sürümünü indirin ve güncellemeyi yeniden yapın. Eğer sorun devam ederse, RAM'lerinizin başka bir sistemde çalışıp çalışmadığını test edin.
Merhaba Enes, 4F kodu genellikle RAM uyumsuzluğu veya bağlantı hatalarına işaret eder. RAM'lerinizin anakartın destek listesinde olup olmadığını kontrol ettiniz mi? Ayrıca BIOS güncellemesi sırasında herhangi bir kesinti olmuş olabilir mi? Bu tür bir kesinti, sorunlara yol açabilir. BIOS'u tekrar güncellemeyi veya eski sürüme dönmeyi düşünebilirsiniz.

Merhaba, RAM'lerinizin sırasını değiştirmeyi veya tek bir RAM modülü ile sistemi başlatmayı denediniz mi? Ayrıca, CMOS pilini çıkarıp bir süre bekledikten sonra tekrar takarak BIOS'u sıfırlamayı deneyebilirsiniz. Çoğu zaman bu adım sorunları çözebiliyor.

4F kodu bellek sorunlarını işaret eder. RAM'lerinizi memtest86 gibi bir araçla test ederek fiziksel bir hata olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Ayrıca, RAM'lerin frekans ve voltaj ayarlarının BIOS'ta doğru şekilde yapılandırıldığından emin olun.

En iyi çözüm genellikle BIOS'u sıfırlamaktır. CMOS sıfırlama işlemi işe yaramazsa, anakart üreticisinin web sitesinden en son BIOS sürümünü indirin ve güncellemeyi yeniden yapın. Eğer sorun devam ederse, RAM'lerinizin başka bir sistemde çalışıp çalışmadığını test edin.

Çözüm
TechGuru'nun önerdiği gibi CMOS sıfırlama ve BIOS güncellemesi genelde bu sorunları çözüyor. Eğer RAM'lerinizde fiziksel bir sorun yoksa, başka bir sistemde deneyerek arıza ihtimalini kontrol edebilirsiniz.

Merhaba, benzer bir sorun yaşamıştım ve BIOS'ta XMP profilini kapatıp manuel ayarlar yaparak çözdüm. RAM'lerin doğru çalıştığından emin olmak için bu ayarları kontrol edebilirsiniz.

Sorununuz donanımsal bir sorun olabilir. Özellikle anakartın RAM slotlarında bir temas problemi olmadığını kontrol edin. Ayrıca RAM'leri hava üfleyiciyle temizlemeyi deneyebilirsiniz.

RAM'lerinizi tam oturtturduğunuzdan emin olun. Bazı durumlarda yuvalara tam oturmamış RAM modülleri de bu hataya neden olabilir. Anakartın kılavuzuna göre önerilen RAM yuvalarını kullanmayı deneyin.

Anakartın LED'lerinden 'BOOT' ve 'DRAM' yanıyorsa, RAM veya BIOS'taki bir sorun kesin görünüyor. TechGuru'nun dediği gibi BIOS'u sıfırlamak genellikle bu tür hataları çözüyor.

Merhaba, RAM'lerinizi doğru yuvalarda kullandığınızdan emin olun. Genellikle anakartın kullanım kılavuzunda hangi yuvaların kullanılacağı belirtilir. Sorun devam ederse, farklı bir BIOS sürümüne geçmeyi deneyebilirsiniz.

Selamlar, benzer bir sorunla karşılaştığımda RAM voltajını BIOS'tan elle artırarak çözmüştüm. Anakartınızın desteklediği en düşük voltajda çalışmayı deneyin.

Yeni Konular

Geri