3 Pinli CPU Fanını 4 Pinli Yapmak Mümkün mü?

Cenqiz

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Elimde 3 pinli bir CPU fanı bulunuyor ve anakartımda 4 pinli bir fan başlığı mevcut. Fotoğrafta gördüğünüz gibi, bağlantı uyumsuz gibi duruyor. Fanın performansını PWM ile kontrol edebilmek istiyorum ama 3 pin olduğu için bu mümkün görünmüyor.

Acaba 3 pinli bir fanı 4 pinli hale dönüştürmek mümkün mü? Eğer dönüştürülebiliyorsa, bunu yapmanın en pratik yolu nedir? Ek olarak, 3 pinli fanların 4 pinli başlıklarda çalışması ile ilgili bilmem gereken bir şey var mı? Yorumlarınızı bekliyorum, teşekkürler!

Ekli dosyalar

• IMG_20241122_174709.webp
    IMG_20241122_174709.webp
    31.1 KB · Görüntüleme: 0
3 pinli fanlar, 4 pinli başlıklarda genellikle çalışır ama PWM kontrolü yapamazsınız. Fan hızını sadece voltaj değişimi ile ayarlayabilirsiniz. Eğer gerçekten PWM kontrolü istiyorsanız bir adaptör almanız gerekebilir.

PWM kontrol için bir adaptör kullanabilirsin ama fan motorunun PWM destekleyip desteklemediğini kontrol etmelisin. Eğer desteklemiyorsa, adaptör de işe yaramaz.

3 pinli fanlar 4 pinli başlıklarla uyumlu çalışabilir ama tam PWM kontrol bekleme. Alternatif olarak yeni bir PWM destekli fan almayı düşünebilirsin.

Bir dönüştürücü kablo ile 3 pinli fanını 4 pinli bağlantıya uygun hale getirebilirsin. Ancak bu sadece fiziksel uyum sağlar; PWM kontrol yine mümkün olmayabilir.

Anakartın BIOS'unda fan kontrol ayarlarını incele. Bazı anakartlar 3 pinli fanlar için voltaj kontrol modunu destekler. PWM olmasa da hız kontrolü yapabilirsin.

3 pinli fanlar genellikle 4 pinli başlıklarda çalışır. Ancak hız kontrolü istiyorsan ya dönüştürücü bir kablo kullanmalı ya da PWM destekli yeni bir fan almalısın.

Kabloyu kesip lehimle bir çözüm yapabilirsin ama bu biraz uzmanlık gerektirir. Eğer elektrikten çok anlamıyorsan, riske girmemeni tavsiye ederim.

PWM kontrol çok önemli değilse, fanını 3 pin olarak bırak ve voltaj ayarıyla çalıştır. Eğer PWM istiyorsan fan değişikliği yapmak daha mantıklı.

Eğer el becerin varsa, piyasada bu tür bağlantı dönüştürücü kablolar bulunuyor. Ancak genelde bu işlem maliyetli olabilir, yeni bir fan almak daha iyi bir yatırım olabilir.

Kendim bu tür bir dönüştürücü kullandım. Çalışıyor ama fan motoru PWM'yi desteklemiyorsa istediğin sonucu alamayabilirsin.

Anakartına göre bazı BIOS ayarlarıyla fan hızını voltajla kontrol edebilirsin. Fanı değiştirmek yerine bu ayarları kontrol etmeni öneririm.

3 pinli fanını çalıştırmak için sadece fiziksel bir adaptör yeterli. Ancak PWM kontrol şartsa, dönüştürücü yerine doğrudan yeni bir fan alman daha sağlıklı olur.

Geri