ASUS A320M-K Anakartta TPM 2.0 ile Windows 11 Kurulum Sorunu

Soykann

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

ASUS A320M-K anakart kullanıyorum ve Windows 11'e geçiş yapmak istiyorum. Ancak TPM 2.0 özelliğiyle ilgili bir sorun yaşıyorum. Anakartta TPM modülünün desteklendiğini biliyorum ama BIOS ayarlarında bu özelliği bir türlü aktif edemiyorum. Denediğim adımlar şu şekilde:

1. BIOS'u en son sürüme güncelledim.
2. "Security Device Support" seçeneğini aktif hale getirdim.
3. TPM ayarlarını AMD fTPM olarak seçtim.

Buna rağmen, Windows 11 uyumluluk testinde hala TPM 2.0'ın etkin olmadığı hatasını alıyorum. Bu sorunu yaşayan ve çözüm bulan var mı? BIOS'ta başka hangi ayarları kontrol etmem gerekiyor olabilir? Yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkürler!

Aynı anakartı kullanıyorum. TPM 2.0'ı aktif etmek için BIOS'ta 'Advanced > Trusted Computing' bölümünden fTPM'yi kontrol edin. Eğer bu seçenek görünmüyorsa BIOS güncellemesi tam olarak yapılmamış olabilir.

Benzer bir sorunla karşılaştım. BIOS'ta 'Secure Boot' seçeneğini de etkinleştirmeniz gerekiyor. Windows 11, Secure Boot olmadan TPM 2.0'ı algılamayabilir.

TPM 2.0 aktif ama hata devam ediyorsa, Windows'ta 'tpm.msc' komutunu çalıştırarak TPM'nin doğru şekilde tanınıp tanınmadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer tanınmıyorsa, BIOS'ta yaptığınız ayarları tekrar gözden geçirin.

BIOS'taki ayarları doğru yaptıysanız ve hala sorun varsa, anakart üreticisinin web sitesinden TPM modülüyle ilgili destek dokümanlarını kontrol edin. Belki sizin anakart modelinizde farklı bir işlem gerekebilir.

Windows 11 uyumluluk testinde TPM'nin tanınmaması bazen Windows'un eski bir sürümünden kaynaklanabilir. Sisteminizin en son Windows 10 sürümünde olduğundan emin olun ve tekrar test edin.

Anakartınızın CPU desteği de önemli. Eğer işlemciniz Windows 11'in desteklediği bir model değilse, TPM 2.0 açık olsa bile hata alabilirsiniz. İşlemcinizi kontrol ettiniz mi?

BIOS'u güncelledikten sonra ayarların sıfırlanmış olabileceğini unutmayın. Tüm ayarları bir kez daha gözden geçirip tekrar deneyin. Ayrıca 'CSM' özelliğini devre dışı bırakmayı deneyin.

ASUS anakartlarda bazen BIOS'ta farklı bir menüye saklanmış oluyor. 'Advanced > PCH-FW Configuration' kısmını kontrol edin. Burada ek bir ayar olabilir.

Ben de ASUS anakart kullanıyorum ve bu sorunu yaşamıştım. BIOS'unuzu güncellerken işlem tamamlandıktan sonra CMOS'u sıfırlamayı deneyin. Bazen eski ayarlar sorun yaratabiliyor.

Eğer tüm ayarlar doğru ve TPM 2.0 hâlâ tanınmıyorsa, TPM modülüyle ilgili bir donanımsal sorun olabilir. Anakartı yetkili servise götürüp kontrol ettirmenizi öneririm.

Windows 11 yüklemeden önce 'TPM Diagnoser' gibi bir araç indirip TPM'nizin tam olarak çalışıp çalışmadığını görebilirsiniz. Bu araç size detaylı bilgi verecektir.

Bir de BIOS'ta 'Boot' sekmesinden 'UEFI' modunun aktif olduğundan emin olun. CSM modu açık kalırsa TPM 2.0 düzgün çalışmayabilir.

Geri