ASUS ROG STRIX GL553VD'de Ubuntu Kurulum Hatası: 'Volume Full' Sorunu

Enes

Administrator
Yönetici
Merhaba arkadaşlar,

ASUS ROG STRIX GL553VD laptopuma SSD'ye Ubuntu 22.04 kurmaya çalışıyorum. Ancak kurulum sırasında eklediğim ekran görüntüsündeki gibi bir hata alıyorum:

• Could not create MokListRT: Volume Full
  • Could not create MokListXRT: Volume Full
  • Could not create SbatLevelRT: Volume Full
  • Could not create MokListTrustedRT: Volume Full
  • Something has gone seriously wrong: import_mok_state() failed: Volume Full

Bu hatadan sonra sistem tamamen duruyor ve ne boot işlemi tamamlanıyor ne de kurulumu baştan yapabiliyorum. SSD'yi yeni aldım ve Windows da düzgün çalışıyordu. Ubuntu yüklemeye geçince bu sorun ortaya çıktı. BIOS ayarlarından Secure Boot’u kapatmayı denedim ama yine aynı hata. Fast Boot’un da kapalı olduğundan eminim.

WhatsApp Görsel 2024-12-28 saat 18.57.38_7a88f7b9 (1).webp

WhatsApp Görsel 2024-12-28 saat 18.57.38_7a88f7b9.webp

Bu sorunu yaşayan ya da çözüm bilen var mı? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler!

Enes, bu hata genelde Secure Boot ile ilgili olur. Secure Boot’u kapattığını söylemişsin ama BIOS’ta "Key Management" kısmından tüm güvenlik anahtarlarını temizlemeyi de dene. Ayrıca, Ubuntu kurulum USB'sini doğru şekilde yazdırdığından emin ol. Balena Etcher veya Rufus gibi bir araç kullanarak yeniden yazdırmayı dene.

Böyle bir hatayla ben de karşılaşmıştım. Sorunu çözmek için BIOS’tan ‘Load Setup Defaults’ seçeneğini uygulamıştım. Ayrıca, SSD’nin GPT mi MBR mi olduğunu kontrol et ve kurulum sırasında "Erase Disk and Install Ubuntu" seçeneğini tercih et. Belki formatlama ile çözülebilir.

Merhaba Enes, Secure Boot dışında bir de ‘CSM’ (Compatibility Support Module) modunun durumuna bak. CSM açıkken bu tür hatalar çıkar Eğer açıksa kapat ve kurulum işlemini tekrar başlat. Ubuntu genelde UEFI ile daha iyi çalışır.

Bu hata bazen NVRAM dolu olduğunda da ortaya çıkar. Eğer BIOS’ta bir seçenek varsa, NVRAM’i temizlemeyi dene. Aksi halde laptopun pili çıkarılarak CMOS reset yapılabilir. Ancak bunu yapmadan önce diğer yöntemleri dene.

Ekran görüntüsünden anladığım kadarıyla, kurulum sırasında bir yetkilendirme problemi var gibi görünüyor. Kurulumda ‘Minimal Installation’ seçeneğini işaretleyip tekrar dene. Ayrıca, live USB ile başlatıp terminalden sudo mokutil --disable-validation komutunu çalıştır.

Benzer bir hatayı başka bir laptopta almıştım. BIOS’u güncellemek sorunu çözdü. ASUS’un resmi sitesine girip modeline uygun BIOS güncellemesini indir ve yükle. Ardından tekrar Ubuntu kurmayı dene.

Enes, bu tür bir hatayı çözmek için Ubuntu’nun bootloader ayarlarını sıfırlamayı dene. Live USB’den başlat ve terminalde sudo efibootmgr komutuyla eski boot girişlerini sil. Daha sonra kurulum yapmayı tekrar dene.

Hatanın kaynağı genelde güvenlik anahtarlarıyla ilgili olur. Ubuntu’nun eski bir sürümünü (örneğin 20.04) denemeni öneririm. Sonrasında sistemi günce. Bazı donanımlar yeni kernel sürümleriyle uyum sorunları yaşıyor.

BIOS’ta ‘Advanced’ sekmesi altındaki SSD yapılandırma ayarlarını kontrol et. SSD’nin AHCI modunda olduğundan emin ol. RAID veya Intel RST modunda bırakılmışsa, bu tür sorunlara yol açar.

Kurulum USB'sinin hata vermediğinden emin olmalısın. Ubuntu’nun live moduna geç ve ‘Disks’ uygulamasıyla SSD’yi biçimlendir. Daha sonra terminalden sudo fsck /dev/sdX komutuyla disk kontrolü yap. Belki fiziksel bir hata vardır.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Bu hatanın çözümü için BIOS’taki ‘Secure Boot Control’ ayarlarını tamamen kapat. Sonrasında Ubuntu USB’sinden başlat ve UEFI kurulum yerine Legacy Mode’da kurmayı dene. Ancak bu durumda diski tekrar biçimlendirmen gerekir.

Selam Enes, eğer Secure Boot kapalı ve hala sorun yaşıyorsan, farklı bir Linux dağıtımıyla (örneğin Fedora veya Pop!_OS) kurulum yapmayı dene. Eğer bu şekilde sorun çözülürse, sorun Ubuntu’nun EFI dosyalarından kaynaklanır.

Geri