ASUS TUF A15 Laptopta Windows 11 24H2 Sürümü Neden Performanslı Çalışmıyor?

Murşi

GadgetEfsanesi
Windows 11'in 24H2 güncellemesini yükledikten sonra ASUS TUF A15 model laptopumda ciddi performans düşüşleri yaşamaya başladım. Oyunlarda FPS düşüşleri, fanların sürekli çalışması, sıcaklık artışı ve bazı sürücülerin düzgün çalışmaması gibi sorunlarla karşı karşıyayım. Bilgisayarı temiz kurulumla tekrar yüklememe rağmen bu problemler devam ediyor.

Bu güncelleme ile birlikte gelen yeniliklerin donanım uyumluluğu açısından sorun yaratmış olabileceğini düşünüyorum. AMD Ryzen işlemcili ve RTX 3060 ekran kartlı sistemimde özellikle grafik performansında ciddi sapmalar var. Sizde de benzer sorunlar var mı? Çözüm önerileriniz neler? Belki birlikte bu sorunları aşabiliriz.

Aynı laptopu kullanıyorum, 24H2'ye geçtikten sonra Valorant'ta 100 FPS'e kadar düştüm. BIOS güncellemesi yaptım, biraz toparladı ama hâlâ tam değil.

AMD'nin yeni chipset sürücüsünü kurdun mu? Eski sürümle 24H2 sıkıntı yapabiliyor, bende bu şekilde düzelmişti.

NVIDIA sürücülerini DDU ile kaldırıp temiz kurulum yapmayı dene, 24H2 bazı driverlarla garip sorunlara yol açabiliyor.

Windows güç planını 'Yüksek Performans' olarak ayarladın mı? 24H2 sonrası otomatik 'Dengeli'ye çekmişti sistemim.

Fan kontrol yazılımını güncelledin mi? ASUS Armoury Crate eski sürümde saçma şekilde fanları %100'e çekiyor.

24H2'de TPM 2.0 aktif mi kontrol et. Bende kapalıydı, açınca sistem kararlılığı arttı garip şekilde.

Windows güncellemelerindeki 'önizleme' yamalarını devre dışı bırakman işe yarayabilir. Bazen stabil olmayan yamalar otomatik geliyor.

BIOS'tan Secure Boot'u devre dışı bırakınca sistem daha serin çalışmaya başladı. Donanım-tabanlı bir etki olabilir.

Event Viewer'dan sistem hatalarını kontrol ettin mi? Özellikle ACPI ve Display driver hataları varsa kaynağı orası olabilir.

Linux'ta deneme şansım oldu aynı cihazla. Ubuntu'da gayet serin ve stabil çalışıyor. Bu biraz Windows 11'in optimizasyon eksikliği gibi duruyor.

Yaz aylarında termal macunu yenilemeyi düşün. Bende sıcaklık yüzünden throttling oluyordu, değiştirdikten sonra düzeldi.

Sürücüleri Windows Update üzerinden değil, doğrudan üreticilerin sitesinden kurmak daha stabil çalışıyor. ASUS ve NVIDIA'dan indirmeni öneririm.

Registry'den bazı optimizasyonlar yaparak sistemin yükünü azaltabilirsin. Özellikle 'GameDVR' kapatılınca oyunlarda rahatlama oluyor.

Görev yöneticisinden başlangıçta çalışan uygulamaları kontrol et. 24H2 ile beraber bazı ekstra servisler eklenmiş olabilir, sistemin açılışı bile etkileniyor.

Beklemede kalan Windows servisleri bazen işlemciyi yoruyor. PowerShell üzerinden gereksiz servisleri devre dışı bırakmak çözüm olmuştu.

Geri