Bilgisayar çalışmaya başladıktan 30 saniye sonra ekrana görüntü geliyor?

Muzo

GadgetEfsanesi
Merhaba,

Bilgisayarımı açtıktan yaklaşık 30 saniye sonra ekrana görüntü geliyor. Bu süre normal midir yoksa bir sorun mu var? Sistemim şu şekilde:

• Ekran Kartı: 4070 Ti Super
  • İşlemci: Ryzen 5 7500F
  • Anakart: ASUS B650M-R

Özellikle BIOS ayarları ya da donanım uyumsuzluğu ile ilgili bir şey olabilir mi? Bu konuda yardımcı olabilir misiniz? Ayrıca, bu durumu hızlandırmak için hangi adımları izlemeliyim?

Teşekkürler.

Çözüm
Benzer bir durumu başka bir ASUS anakartta yaşamıştım. BIOS'taki "CSM" ayarını devre dışı bırakmak işe yaramıştı. Bu ayarı kontrol etmenizi öneririm.
Bu tür gecikmeler genellikle BIOS ayarlarından kaynaklanıyor olabilir. Özellikle 'Fast Boot' seçeneği etkin mi? Eğer etkin değilse, BIOS’a girip bu ayarı kontrol edebilirsiniz.

Benzer bir sorun yaşamıştım, ekran kartının PCIe yuvasına tam oturduğundan emin olun. Ayrıca güç kablolarının düzgün bağlanıp bağlanmadığını kontrol etmelisiniz.

BIOS güncellemesi yapmayı deneyebilirsiniz. ASUS anakartlarda bazen eski BIOS sürümleri donanım uyumluluğu sorunlarına neden olabiliyor. Anakart modelinize uygun en son BIOS sürümünü yükleyin.

Güç kaynağınızın yeterli olduğundan emin misiniz? 4070 Ti Super gibi bir ekran kartı yüksek güç tüketir. PSU kapasiteniz yetersizse, bu durum sistemin geç çalışmasına neden olabilir.

Ben bu tür sorunlarda anakart üzerindeki CMOS pilini kontrol ediyorum. Zamanla eskiyebilir ve sistemin açılmasını yavaşlatabilir. Pili yenisiyle değiştirin.

RAM modüllerinizin doğru çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Bir RAM testi yapabilir ya da modülleri tek tek çıkarıp deneyebilirsiniz.

Benzer bir durumu başka bir ASUS anakartta yaşamıştım. BIOS'taki "CSM" ayarını devre dışı bırakmak işe yaramıştı. Bu ayarı kontrol etmenizi öneririm.

Çözüm
Eğer tüm donanımlar doğru çalışıyorsa, Windows önyükleme süresini hızlandırmak için SSD kullanıyor olmanız önemli. Eğer SSD değilse, bu bekleme süresini artırabilir.

Monitörünüzün ekran kartıyla uyumlu olduğundan emin olun. HDMI veya DisplayPort kablolarınızı kontrol edin, kablolardan biri bozuksa bu tarz gecikmeler yaşanabilir.

Bazen bu tarz gecikmeler, ekran kartı sürücüsünün güncel olmamasından kaynaklanır. NVIDIA’nın en son sürücüsünü yüklemeyi deneyin.

Kullandığınız depolama birimleri (HDD veya SSD) sistemin açılma hızını etkileyebilir. Sistem diskinizin hızını kontrol edin, belki daha hızlı bir SSD çözüm olabilir.

Geri