Bilgisayara Format Atılmasına Rağmen FPS Düşmesi

Cenqiz

GadgetEfsanesi
Merhaba,

Bilgisayarıma format attım ancak oyunlarda hala FPS düşüşleri yaşıyorum. Sistem özelliklerim şu şekilde:

• Ekran Kartı: GTX 1650
  • İşlemci: i5 9300-H

Sorunun çözümü için neler yapabilirim? Herhangi bir öneriniz var mı? Donanımsal mı yoksa yazılımsal bir problem olabilir mi?

Merhaba, FPS düşüşleri genellikle iki temel nedenden kaynaklanır: donanım yetersizliği veya yazılım optimizasyonu eksikliği. İlk olarak, ekran kartınızın ve işlemcinizin sıcaklıklarını kontrol edin. Termal throttling (ısınma nedeniyle performans düşüşü) yaşıyor olabilirsiniz.

Bir diğer ihtimal de ekran kartı sürücülerinizin güncel olmaması. Format sonrası eski sürücüler yüklenmiş olabilir. NVIDIA'nın resmi sitesinden en son sürümleri indirin ve kurun.

Bazen güç ayarları da FPS düşüşüne sebep olabilir. Windows'un güç seçeneklerinden 'Yüksek Performans' modunu seçin ve ekran kartı yazılımından da performans modunu aktif edin.

Benzer bir problem yaşamıştım ve SSD'nin performansı düşüyordu. Disk hızını kontrol etmek için bir disk hız testi aracı kullanabilirsiniz.

Sorun RAM ile ilgili olabilir. RAM kullanımı optimize edilmemişse, bu FPS düşüşlerine sebep olabilir. Görev Yöneticisi'nden RAM kullanımını kontrol edin.

Oyunlarda özellikle işlemci kullanımı aşırı yüksekse, arka planda çalışan gereksiz uygulamaları kapatmayı deneyin. Özellikle başlangıç uygulamalarını kontrol edin.

BIOS'unuzu güncellemeyi deneyebilirsiniz. Özellikle işlemciye yönelik performans iyileştirmeleri bu tür güncellemelerle sağlanabilir.

Eğer harici ekran kartı yerine işlemcinin dahili grafik birimi kullanılıyorsa, oyunda ekran kartını doğru şekilde seçtiğinizden emin olun.

Çözüm
Performansı artırmak için oyunun grafik ayarlarını düşürmeyi deneyebilirsiniz. Özellikle gölgeler ve çözünürlük FPS üzerinde büyük etki yapar.

Oyun içi FPS düşüşlerini kontrol etmek için bir performans izleme yazılımı kullanabilirsiniz. Bu yazılım size hangi bileşenin dar boğaz yaptığını gösterebilir.

Yazılımsal çözümlerden sonra sorun devam ediyorsa, donanım testleri yapmalısınız. Örneğin, işlemci stres testi uygulayabilirsiniz.

Yeni Konular

Geri