BIOS Ekranı Gelmiyor: Sorunun Kaynağı Ne Olabilir?

Enes

Administrator
Yönetici
Merhaba arkadaşlar,

Geçtiğimiz hafta bir sistem topladım ve her şey yolunda gibiydi. Ancak bugün bilgisayarı açtığımda BIOS ekranı bile gelmedi. Monitöre hiçbir görüntü gelmiyor. Anakart üzerindeki LED'ler yanıyor ve fanlar çalışıyor, ama ekranda hiçbir şey yok. RAM'leri çıkarıp yeniden taktım, ekran kartını kontrol ettim, hatta CMOS pili bile çıkardım ama sonuç değişmedi.

Sistem özelliklerim:
- Anakart: ASUS TUF Gaming B550
- İşlemci: Ryzen 5 5600X
- RAM: 16GB Corsair Vengeance LPX
- Ekran Kartı: RTX 3060
- PSU: 650W Cooler Master

Bu durumda sorunun kaynağı ne olabilir? Anakart arızalı olabilir mi, yoksa BIOS güncellemesi mi gerekiyor? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Merhaba Enes, genelde bu tür durumlarda anakartın BIOS versiyonunun güncel olup olmadığını kontrol etmek iyi bir adım olabilir. Ryzen 5 5600X için eski bir BIOS kullanıyorsanız, bu uyumluluk sorununa neden olabilir. Başka bir sistemde BIOS güncellemesi yapmayı deneyebilirsin.

CMOS pilini çıkarmışsın, ama CMOS sıfırlama jumper'ını kullanmayı denedin mi? Belki de tam sıfırlama yapılmamış olabilir. Ayrıca ekran kartını farklı bir PCI-E slotunda denemeyi düşünebilirsin.

Fanlar çalışıyor ama BIOS gelmiyorsa, işlemci düzgün oturtulmamış olabilir. İşlemciyi çıkarıp tekrar monte etmeyi denedin mi? Ayrıca işlemci pinlerinde eğilme olmadığından emin ol.

Sistemi minimum konfigürasyonda çalıştırmayı denedin mi? Sadece anakart, işlemci ve RAM ile çalıştırıp görüntü alabiliyor musun? Eğer hala görüntü yoksa sorun büyük ihtimalle anakart veya işlemcide olabilir.

PSU'nun gücünü kontrol ettin mi? Bazen PSU yeterli güç sağlayamazsa sistem çalışır gibi görünür ama görüntü gelmez. PSU'yu test etmek için farklı bir güç kaynağı kullanmayı deneyebilirsin.

BIOS ekranı bile gelmiyorsa, RAM uyumsuzluğu da bir ihtimal olabilir. RAM'lerini tek tek ve farklı slotlarda denemeyi düşündün mü? Anakartının desteklediği RAM listesine göz atabilirsin.

Ekran kartında bir sorun olabilir. Eğer mümkünse başka bir ekran kartıyla test et. Dahili grafik işlemci yoksa bu kesinlikle dış ekran kartıyla ilgili bir sorun olabilir.

Eğer anakartın üzerinde Debug LED'leri varsa veya bir POST kodu gösteriyorsa, hangi bileşenin sorunlu olduğunu belirlemek kolaylaşır. Bunları kontrol ettin mi?

Eğer hiçbir şey işe yaramıyorsa, BIOS çipi hasar görmüş olabilir. BIOS kurtarma prosedürlerini araştırmayı deneyebilirsin. Anakartın destekliyorsa, USB üzerinden BIOS güncellemesi yapabilirsin.

Bir ihtimal de monitörde olabilir. Başka bir monitör veya kablo ile test ettin mi? Ayrıca bağlantının doğru port üzerinden yapıldığından emin ol.

Eğer bu kadar yöntem denediysen, anakartta fiziksel bir sorun olma ihtimali var. Gözle görülür bir hasar (şişmiş kapasitörler gibi) olup olmadığını kontrol etmeni öneririm.

Son çare olarak anakartı servise göndermeyi düşünebilirsin. Eğer garantisi varsa, anakart üreticisi teknik destek sağlayabilir. Sorun anakarttan kaynaklanıyorsa değiştirme yaparlar.

Geri