EFI Formatlandı: Önyükleme Dosyalarını Kurtarmak Mümkün mü?

Türk

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Yanlışlıkla EFI bölümünü formatladım ve şu anda sistemim önyükleme yapamıyor. EFI bölümündeki önyükleme dosyalarını kurtarmanın bir yolu var mı? Daha önce bu durumu yaşayanlar veya çözüm yolu bilenler yardımcı olabilir mi? Özellikle komut satırı veya manuel yöntemlerle yapılabilecek adımları paylaşırsanız çok sevinirim.

Şimdiden teşekkürler!

Çözüm
Benzer bir durumda diskpart ile EFI bölümü oluşturup ardından BCD dosyalarını yeniden yapılandırmayı başarmıştım. Komutlar şu şekilde: diskpart, create partition efi, format fs=fat32. Daha sonra Bootrec komutlarını kullanabilirsiniz.
EFI bölümü formatlandıysa, Windows kurulum medyasını kullanarak 'Bootrec' komutlarını çalıştırabilirsiniz. Özellikle bootrec /fixboot ve bootrec /rebuildbcd komutları işinize yarayabilir.

Benzer bir durumda diskpart ile EFI bölümü oluşturup ardından BCD dosyalarını yeniden yapılandırmayı başarmıştım. Komutlar şu şekilde: diskpart, create partition efi, format fs=fat32. Daha sonra Bootrec komutlarını kullanabilirsiniz.

Çözüm
Eğer komutlarla uğraşmak istemiyorsanız, Windows onarım medyasını kullanarak 'Otomatik Onarım' seçeneğini deneyebilirsiniz.

Linux tabanlı bir kurtarma aracı (ör. GParted Live) ile eksik EFI girişlerini yeniden yapılandırabilirsiniz. Özellikle farklı işletim sistemleri kullanıyorsanız bu faydalı olabilir.

Bilgisayarınızın BIOS/UEFI ayarlarında 'Secure Boot' seçeneğini kapatıp yeniden başlatmayı deneyin. Bazen bu yöntemle önyükleme başlatılabiliyor.

Üçüncü parti bir kurtarma aracı kullanmayı düşünebilirsiniz. Örneğin, EasyBCD veya Rufus bu tür durumlarda işinize yarayabilir.

EFI bölümünü kurtarmak yerine sıfırdan oluşturmayı tercih edebilirsiniz. Windows onarım medyasını kullanarak bu işlemi hızlıca yapabilirsiniz.

Geri