Expo açıkken pc yeniden başlatılmıyor.

tolga1967_

GadgetKeşifçi
Bilgisayarı normal başlattığımda herhangi bir sorun yok fakat yeniden başlattığımda anakart üzerinde dram ışığı yanıyor ve önyükleme yapmıyor. MCR ayarı enable auto her şekilde de denedim bir çözümü olmadı. BIOS güncel en son sürüme güncelledim.
AMD Ryzen 5 7600X.
MSI Pro X670-P Wi-Fi 6600MHz(OC) DDR5 soket AM5 hdm.
Sapphire VGA AMD 20GB GDDR6 RX 7900 XT Nitro+
Cooler Master Masterbox MB520.
Cooler Master MWE 750W 80+ Gold V2 2xeps 120 mm fanlı PSU.
Cooler Master Masterliquid ML240L V2 RGB 240mm sıvı soğutma.
Samsung 970 EVO Plus.
G.Skill 32 GB (2x16 GB) flare X5 6000MHz CL32 DDR5.

Çözüm
1. Frekansı Biraz Düşürün: 6000 MHz yerine 5800 veya 5600 MHz gibi bir değere çekip deneyin.

2. CPU NB/SoC Voltajını Manuel Ayarlayın: Otomatikte 1.30V görünüyor, bunu 1.15–1.20V aralığında elle sabitlemeyi deneyin.

3. DRAM Voltajını Kademeli Artırın: BIOS 1.40V’u kırmızı gösterse de çoğu DDR5 bellek 1.40V’a kadar sorunsuz çalışır. Eğer çekinceniz varsa 1.36–1.38V gibi ara değerlerle test edin.

4. Memory Context Restore ve Power Down Ayarlarını Açın: Memory Context Restore → “Enabled”, Power Down → “Enabled” yaparak “bazen açılmama” sorununu hafifletebilirsiniz.
Ben teşekkür ederim. Sonuçları paylaşın yardımcı olurum her zaman.

CPU NB/SoC ayarı 1.15 değilde 1.20 de de aynı şekilde çalışıyorsa hangi şekilde kalması daha iyi olur? Yüksek mi daha iyi yoksa düşük mü daha iyi?
Genel olarak daha düşük voltaj (eğer sistem kararlı çalışıyorsa) daha az ısınma ve daha az güç tüketimi demektir. Öte yandan, bellek hızı veya yük altında yaşanabilecek kararsızlıklarda biraz daha yüksek voltaj iş görür.

1.15V’ta sorunsuz çalışıyorsa orada kalmanız daha mantıklı.

Eğer 1.20V seviyesinde de stabil ama ciddi bir ısı artışı yoksa bu da tercih edilebilir. Ancak gereksiz yere daha yüksek voltaj vermek uzun vadede pek avantaj sağlamaz.

Kısacası, sisteminiz 1.15V’ta tamamen kararlıysa (uzun süreli testlerde sorun çıkmıyorsa) bu voltajla devam etmek genellikle en iyi seçenektir.

Ben teşekkür ederim. Sonuçları paylaşın yardımcı olurum her zaman.

Genel olarak daha düşük voltaj (eğer sistem kararlı çalışıyorsa) daha az ısınma ve daha az güç tüketimi demektir. Öte yandan, bellek hızı veya yük altında yaşanabilecek kararsızlıklarda biraz daha yüksek voltaj iş görür.

1.15V’ta sorunsuz çalışıyorsa orada kalmanız daha mantıklı.

Eğer 1.20V seviyesinde de stabil ama ciddi bir ısı artışı yoksa bu da tercih edilebilir. Ancak gereksiz yere daha yüksek voltaj vermek uzun vadede pek avantaj sağlamaz.

Kısacası, sisteminiz 1.15V’ta tamamen kararlıysa (uzun süreli testlerde sorun çıkmıyorsa) bu voltajla devam etmek genellikle en iyi seçenektir.
Harikasınız. MSI yetkilisinin bile yardım edemediği noktada işimi çözerek(hatta ısrar ettiniz deneyin diye ben vazgeçmiştim) bana yardımcı oldunuz. Çok teşekkür ederim. Hem bilgiler için hem yardımınız için.

Ne demek, yardımcı olabildiysem ne mutlu. Artık sisteminizin keyfini çıkarın; herhangi bir sorun ya da yeni soru olursa yine buradayız. Sağlıklı günlerde kullanın.

Ayarlar genelde doğru görünüyor.

1. Bellek Hızı ve Zamanlamaları: 6000 MT/s ve CL32-38-38-96 değerleri, EXPO profiliyle uyumlu. Sub timing’ler de otomatikten gelen veya EXPO’dan kopyalanan normal değerler.

2. CPU NB/SoC Voltajı (1.15V)

Bu değer, bellek denetleyicinin 6000 MHz’de kararlı çalışması için yeterli görünüyor. Genelde 1.20–1.25V gibi değerler önerilse de 1.15V ile sorun yaşamıyorsanız bu oldukça iyi.

3. Memory Context Restore (Enabled)

Yeniden başlatma sorunlarını azaltan bir ayar. Açık bırakmanız doğru.

Uzun süreli kararlılığı teyit etmek için MemTest86 veya OCCT’nin bellek stres testini 1-2 saat kadar çalıştırmayı deneyin.

Isı / Fan Ayarları: Uzun testlerde işlemci veya VRM sıcaklıkları yükselirse, fan eğrisi (fan curve) ayarlarını elden geçirerek hava akışını iyileştirebilirsiniz.

Kısacası görsellerde yanlış bir ayar yok. Şu an sisteminiz 6000 MT/s’de sorunsuz çalışıyorsa, ayarlar ideal demektir. Yine de uzun bir stres testiyle her şeyin %100 stabil olduğundan emin olabilirsiniz.
Selamlar Memtest86 ile ramleri 3 buçuk saat test ettim ve sonuç bu şekilde. Sizinle paylaşmak istedim. Herhangi bir sorun görünmüyor. Sıcaklıklar da normal gibi geldi.

Ekli dosyalar

• IMG_20250122_084725.webp
    IMG_20250122_084725.webp
    395.7 KB · Görüntüleme: 5
  • IMG_20250122_084742.webp
    IMG_20250122_084742.webp
    269.9 KB · Görüntüleme: 5
MemTest86 sonuçlarında 0 hata almanız, belleklerinizin şu anki ayarlarla sorunsuz çalıştığını gösteriyor. 6000 MHz’de tam stabilite sağlamış olmanız harika bir haber.

MemTest86 sonuçlarında 0 hata almanız, belleklerinizin şu anki ayarlarla sorunsuz çalıştığını gösteriyor. 6000 MHz’de tam stabilite sağlamış olmanız harika bir haber.
Çok teşekkür ederim. Memtest uygulamasını flash belleğe yazarken işlem biter bitmez uyarı olarak "e sürücüsündeki diski kullanabilmek için önce biçimlendirmeniz gerekli" diye bir uyarı çıkıyordu. Ben biçimlendirmeden kapattım. Kontrol ettiğimde D sürücüsüne yani flash belleğe memtest uygulaması yazılmıştı. E sürücüsü nereden çıktı bilmiyorum bile daha sonra girip testi yaptım. Uygulama da çalıştı yani herhangi bir hata yapmamışımdır değil mi? İnternetten forumlardan araştırdım. Flash belleği eski haline getirmek için rufus uygulamasını kullandım. Çünkü hem 2 adet sürücü görünüyordu hem de 256 mb olmuştu D sürücüsü. Bir de sıcaklıklar normal mi?

Yeni Konular

Geri