Format Attıktan Sonra Kullanılabilir RAM 8'den 5'e Düştü

Enes

Administrator
Yönetici
Merhaba arkadaşlar,

Yakın zamanda bilgisayarıma format attım ve ilginç bir durumla karşılaştım. Format öncesinde sistemde kullanılabilir RAM miktarı 8 GB olarak görünüyordu. Ancak format sonrası bu miktar 5 GB'a düştü. BIOS ayarlarını kontrol ettim ve donanımsal bir değişiklik olmadığından eminim. Ancak bu durum beni epey şaşırttı.

Sizin başınıza böyle bir şey geldi mi? Bunun nedeni ne olabilir ve nasıl çözebilirim? Sistemimde herhangi bir yavaşlama fark etmedim ama RAM miktarındaki bu azalma beni endişelendiriyor. Görüşlerinizi ve önerilerinizi bekliyorum.

Format sonrası RAM miktarındaki değişiklik genelde işletim sistemi ayarlarıyla ilgilidir. Bellek ayrımı yapan bir program yüklü mü kontrol ettiniz mi? Örneğin, sanal RAM ayarları etkileyebilir.

Benzer bir durum yaşadım. BIOS'ta 'Memory Remap' ayarını kontrol edin. Bu özellik kapalıysa, RAM'inizin tamamını kullanamıyor olabilirsiniz.

Eğer onboard bir ekran kartı kullanıyorsanız, format sonrası ekran kartı için ayrılan RAM miktarı artmış olabilir. BIOS'tan bunu kontrol edebilirsiniz.

Bazı durumlarda, işletim sisteminin yanlış RAM miktarını raporlaması da olası. Görev Yöneticisi yerine "dxdiag" komutunu çalıştırarak RAM miktarını kontrol edin.

Windows Update sonrası yüklenen bazı sürücüler, RAM'inizi optimize edemiyor olabilir. Güncel bir RAM testi yapmayı deneyin.

Eğer RAM'iniz fiziksel olarak bir sorun yaşamadıysa, bu sorun yazılımsal bir durum olabilir. Sistemi temiz bir şekilde yeniden kurmayı düşündünüz mü?

Görünüşe göre RAM'inizin bir kısmı sistem önbelleği veya diğer işlemler için ayrılıyor olabilir. Ayrıntılı inceleme için RAM monitörü programları kullanabilirsiniz.

BIOS güncellemelerini kontrol ettiniz mi? Güncel olmayan bir BIOS sürümü, RAM'inizin tamamını kullanmanıza engel olabilir.

Ekran kartı RAM'i paylaşmalı bir sistemde, format sonrası varsayılan ayarların değişmesi bu duruma neden olabilir. Grafik ayarlarını gözden geçirin.

RAM'inizin işletim sistemi tarafından 'Donanım Rezerve Edilmiş' olarak işaretlenip işaretlenmediğini kontrol edin. Sistem bilgisi ekranında görünebilir.

RAM slotlarını fiziksel olarak kontrol ettiniz mi? Bazen format sırasında temassızlık veya başka bir sorun olabilir.

Bir çözüm olarak, işletim sisteminizin sanal bellek ayarlarını sıfırlayıp RAM'inizi test edin. MemTest86 gibi bir araç kullanabilirsiniz.

Geri