Bilgisayarınızın yavaş çalıştığını mı hissediyorsunuz? Görev Yöneticisi'nde yüksek RAM tüketimi mi görüyorsunuz? Windows 11'de gereksiz RAM kullanan uygulamaları tespit ederek sistem performansınızı artırabilirsiniz. İşte adım adım nasıl yapacağınız:
2. Burada kullanılan toplam RAM miktarını görebilirsiniz.
3. İşlemler sekmesine geçin ve "Bellek" sütununa göre sıralama yaparak en fazla RAM tüketen uygulamaları belirleyin.
- Gereksiz gördüğünüz programları sağ tıklayıp "Devre Dışı Bırak" seçeneğini seçin.
1. Görev Yöneticisini Açın
- Kısayol:
Ctrl + Shift + Esc
tuşlarına basarak doğrudan Görev Yöneticisi'ni açın. - Alternatif olarak
Ctrl + Alt + Delete
tuşlarına basıp Görev Yöneticisi seçeneğini de kullanabilirsiniz.
2. Bellek Kullanımını Kontrol Edin
1. Görev Yöneticisi’ni açtıktan sonra sol menüden Performans > Bellek sekmesine gelin.2. Burada kullanılan toplam RAM miktarını görebilirsiniz.
3. İşlemler sekmesine geçin ve "Bellek" sütununa göre sıralama yaparak en fazla RAM tüketen uygulamaları belirleyin.
3. Gereksiz RAM Kullanan Uygulamaları Kapatın
- Çok fazla RAM tüketen ancak kullanmadığınız bir uygulama varsa, üzerine sağ tıklayıp Görevi Sonlandır seçeneğini kullanabilirsiniz.
- Google Chrome, Spotify, Adobe uygulamaları, Discord, oyun başlatıcıları (Steam, Epic Games) gibi arka planda çalışan programlar genellikle çok RAM tüketir.
4. RAM Kullanımını Optimize Etme Yöntemleri
- Arka planda çalışan gereksiz uygulamaları kapatın.
- Başlangıçta çalışan programları devre dışı bırakın:
- Gereksiz gördüğünüz programları sağ tıklayıp "Devre Dışı Bırak" seçeneğini seçin.
- Google Chrome ve diğer tarayıcılarda fazla sekme açmamaya çalışın.
- Sanal bellek ayarlarını artırarak Windows’un RAM kullanımını destekleyebilirsiniz.
Denetim Masası > Sistem > Gelişmiş Sistem Ayarları > Performans Ayarları > Gelişmiş
sekmesine giderek sanal bellek miktarını ayarlayın.