GRUB Nasıl Silinir?

Cihan

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar, geçtiğimiz günlerde eski bir Linux dağıtımını kullanıyordum ve dual boot olarak kurmuştum. Ancak artık sadece Windows kullanmaya karar verdim ve GRUB önyükleyicisini tamamen kaldırmak istiyorum. Ne yazık ki, GRUB'ı kaldırırken Windows önyükleyicisine zarar vermekten korkuyorum. Ayrıca BIOS'umu bozma riskine girmeden bunu yapmak istiyorum. Daha önce bu konuda deneyimi olan var mı? Adım adım bir rehber ya da önerileriniz benim için çok değerli olur. Şimdiden teşekkürler!

Merhaba Cihan, GRUB'u kaldırmak için en güvenli yöntem Windows Kurtarma Modu'na girip 'bootrec' komutlarını kullanmaktır. Ayrıca Linux bölümlerini silmeyi unutma. Bununla ilgili detaylı adımlar paylaşabilirim.

Selam, ben de yakın zamanda aynı sorunu yaşadım. 'EasyBCD' adlı bir yazılımı kullanarak GRUB'ı kaldırıp Windows önyükleyicisini geri yükledim. Oldukça kolay bir yöntemdi.

Cihan, bu işi yapmak için önce Linux bölümlerini Disk Yönetimi'nden silmelisin. Ardından Windows kurtarma konsolundan 'bootrec /fixmbr' komutunu çalıştırarak GRUB'ı kaldırabilirsin.

GRUB kaldırma konusunda dikkatli olmalısın. Eğer GRUB'ı silip Windows önyükleyicisini geri yüklemezsen sistemin açılmayabilir. Ben genelde 'Super Grub Disk' kullanıyorum, oldukça etkili bir araçtır.

Cihan, ben de bir ekleme yapayım. GRUB kaldırma sonrası bazen BIOS ayarlarını sıfırlaman gerekebilir. Önyükleme önceliği tekrar düzenlenebilir. Bu adımı da göz önünde bulundur.

Ben 'boot-repair' adlı bir canlı Linux dağıtımı kullanıyorum. GRUB'ı kaldırmak ve önyükleyiciyi düzeltmek için oldukça basit bir araç.

Cihan, eğer GRUB'ı silip Windows önyükleyicisini yüklemekle uğraşmak istemiyorsan, doğrudan temiz bir Windows kurulumu yapabilirsin. Tüm sorunları kökten çözer.

Merhaba, eğer Linux bölümlerini sildikten sonra GRUB ekrana gelmeye devam ederse, bir Windows kurulum USB’si ile başlatıp 'bootrec' komutları ile onarım yapmalısın.

Windows kurtarma aracı ile MBR'yi onarmayı deneyebilirsin. Alternatif olarak komut satırında 'diskpart' komutunu kullanarak bölümleri düzenleyebilirsin.

GRUB kaldırma sonrası sorun yaşamak istemiyorsan, önce tüm önemli dosyalarını yedeklemeni öneririm. Bu tip işlemler bazen istenmeyen sonuçlar doğurabiliyor.

Cihan, eğer 'GRUB Rescue' ekranına düşmek istemiyorsan, adımları sırasıyla ve dikkatlice takip etmelisin. 'bootrec /fixboot' komutunu unutma!

Merhaba, GRUB kaldırdıktan sonra bazen Windows kendi önyükleyicisini tam anlamıyla algılamıyor. Bunun için BIOS ayarlarında önyükleme sırasını kontrol etmeyi unutma.

Geri