H61 H2M17 anakart DOS ekranında kalıyor

Mami

GadgetEfsanesi
H61 H2M17 anakart kullanıyorum ve bilgisayar açıldığında FreeDOS ekranında kalıyor. İşletim sistemi yüklü değil gibi görünüyor ya da başka bir sorun var. Bunun nedenini ve nasıl çözüleceğini öğrenmek istiyorum. BIOS ayarlarından mı kaynaklanıyor, yoksa işletim sistemi kurulumunda mı bir problem var? Ayrıca, Windows 11 yüklemek için önerileriniz varsa paylaşabilir misiniz?

FreeDOS ekranında kalma sorunu genellikle işletim sistemi yüklü olmadığında ortaya çıkar. İlk olarak, boot (başlangıç) ayarlarını kontrol edin. BIOS'a girip (genelde DEL veya F2 tuşuyla), boot sırasını USB veya DVD sürücünüzün ilk sırada olacak şekilde ayarlayın.

BIOS ayarlarını kontrol ettikten sonra bir Windows 11 kurulum USB'si hazırlayın. Bunun için Microsoft'un Media Creation Tool yazılımını kullanabilirsiniz. Daha sonra USB'den boot ederek kuruluma başlayabilirsiniz.

Eğer FreeDOS ekranında kalıyorsanız, bu anakartın sürücü ve BIOS güncellemesi yapmanız gerektiğini gösterebilir. Anakart üreticisinin web sitesinden güncel BIOS dosyasını indirip güncelleme yapmayı deneyin.

Windows 11 kurulumunda UEFI modunu kullanmanızı öneririm. BIOS'ta "Secure Boot" ve "CSM" ayarlarını kontrol edin. Secure Boot'u açık, CSM'yi kapalı konuma getirin. Bu, Windows 11'in düzgün kurulmasını sağlayabilir.

FreeDOS ekranından kurtulmak için öncelikle diskinizin GPT mi yoksa MBR mi olduğunu kontrol edin. Windows 11, genelde GPT disk yapısını tercih eder. Eğer disk MBR ise, kurulum sırasında bunu GPT'ye dönüştürmelisiniz.

Anakartınızın desteklediği işletim sistemlerini kontrol ettiniz mi? Windows 11 kurulumuna başlamadan önce anakartın gerekli sistem gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığından emin olun.

FreeDOS ekranında kaldıysanız, ilk yapmanız gereken hard diskinizin veya SSD'nizin bağlı olup olmadığını kontrol etmektir. Bağlantılarda sorun varsa işletim sistemi yüklenemez.

Anakartınızın BIOS pilini çıkarıp birkaç dakika bekledikten sonra yeniden takarak BIOS'u sıfırlamayı deneyebilirsiniz. Bu bazen FreeDOS ekranında takılma sorunlarını çözer.

Anakartınızda tüm bağlantıların düzgün olduğundan emin olun. Örneğin, RAM'lerin tam oturup oturmadığını veya işlemcinin düzgün monte edilip edilmediğini kontrol edin.

FreeDOS genelde yeni bir anakartta fabrika çıkışı yüklü geliyor. Bunun bir sorun olmadığını ve sadece bir işletim sistemi yüklemeniz gerektiğini unutmayın. Windows 11 USB'sini hazırla ve yüklemeye başla.

Kurulum USB'sinin doğru şekilde oluşturulduğundan emin olun. ISO dosyasını yazdırırken "Rufus" gibi bir yazılım kullanabilirsiniz ve UEFI seçeneğini seçmelisiniz.

Windows 11 kurulumu sırasında yükleme ekranında hata alıyorsanız, sürücüleri önceden hazırlayın. Anakartınız için gerekli olan RAID veya SATA sürücülerini kurulum sırasında yükleyebilirsiniz.

Yeni Konular

Geri