İşlemci ve Anakart Değişimi Sonrası Yapılması Gerekenler

Kenan

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Sistemimde işlemci ve anakart değişimi yaptım. Ancak bu değişiklikten sonra ne gibi adımlar atmam gerektiğini tam olarak bilmiyorum. İşletim sistemi ve diğer donanım bileşenlerinin sorunsuz çalışması için neler yapmam gerektiği hakkında yardım edebilir misiniz?

Sistemim:
- Yeni Anakart: ASUS TUF Gaming B550-PLUS
- Yeni İşlemci: Ryzen 5 5600X
- RAM: Corsair Vengeance 16GB 3200MHz

Şu ana kadar yaptıklarım:
1. BIOS güncellemesi yaptım.
2. Yeni işlemciyi doğru şekilde monte ettim ve termal macunu yeniledim.
3. İşletim sistemini çalıştırdım, ama bazı sürücüler eksik gibi görünüyor.

Şu sorulara yanıt arıyorum:
- Windows yeniden yüklenmeli mi, yoksa mevcut kurulumla devam edebilir miyim?
- Anakart ve işlemci için hangi sürücüleri yüklemem gerekiyor?
- Performans optimizasyonu için başka hangi adımları atmalıyım?

Deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim!

Merhaba, anakart değişimi sonrası Windows'u yeniden yüklemek genelde daha sağlıklı oluyor. Ayrıca anakart üreticisinin web sitesinden çipset ve ağ sürücülerini mutlaka indirip yüklemelisin.

Yeni bir işlemci ve anakart taktığınızda, eski sistemdeki sürücüler çakışmalara neden olabilir. Bu yüzden temiz bir Windows kurulumu yapmanızı tavsiye ederim.

BIOS güncellemesi yaptıysan iyi bir adım atmışsın. Ayrıca anakartın çipset, ses ve ağ sürücülerini güncellediğinden emin ol. Windows'u yeniden kurmak performans artışı sağlayabilir.

Anakartın kullanım kılavuzunda önerilen sürücülere öncelik vermeni öneririm. Çipset ve ağ sürücülerinin yanında, AMD'nin Ryzen Master yazılımını yükleyerek işlemci optimizasyonu yapabilirsin.

Windows 10 veya 11 kullanıyorsanız, işletim sistemi genelde temel sürücüleri otomatik yükler. Ancak anakartın resmi web sitesinden çipset, ses ve USB sürücülerini indirmenizde fayda var.

Eğer eski sistemden gelen bir Windows kullanıyorsanız, "sysprep" komutunu çalıştırıp temiz bir başlangıç yapabilirsiniz. Ayrıca güç ayarlarını yüksek performansa almayı unutmayın.

Termal macun yenilemişsin, bu çok iyi bir adım. Windows etkinleştirme konusunda sorun yaşamamak için Microsoft hesabına bağlanmayı unutma.

Anakart ve işlemci değişimi sonrası BIOS’tan XMP profilini etkinleştirerek RAM’lerin tam hızda çalışmasını sağlayabilirsin. Ayrıca yeni bileşenler için stres testi yapmayı unutma.

AMD işlemci kullandığın için çipset sürücülerini AMD’nin resmi sitesinden indirmeni öneririm. Ayrıca BIOS’ta Precision Boost Overdrive’ı etkinleştirerek daha iyi performans alabilirsin.

Sürücü yükleme işini tamamladıktan sonra işlemci ve ekran kartı için bir benchmark testi yaparak her şeyin sorunsuz çalıştığından emin olabilirsin.

Windows’un güncelleme ayarlarından otomatik sürücü yüklemeyi etkinleştir. Ayrıca anakart üzerindeki fan bağlantılarını ve sıcaklık sensörlerini kontrol etmeyi unutma.

Anakartın güç ayarlarını kontrol edip "Balanced" yerine "High Performance" moduna alabilirsin. Bu, Ryzen işlemcilerin daha iyi çalışmasını sağlar.

Geri