İstanbul 6.2 ile Sarsıldı: Depreme Ne Kadar Hazırız?

Cenqiz

GadgetEfsanesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda İstanbul’da yaşanan 6.2 büyüklüğündeki deprem, sadece binaları değil, zihinleri de sarstı. Merkez üssü Marmara Ereğlisi açıkları olan bu deprem, yaklaşık 13 saniye sürdü ve birçok ilde hissedildi. 186 kişinin yaralandığı, bir binanın yıkıldığı ve ciddi panik yaşandığı bildiriliyor.

Bu deprem, İstanbul'un beklenen 'büyük' depremine bir uyarı mı? Sizce şehir yeterince hazırlıklı mı? Kentsel dönüşüm çalışmaları yeterli mi ilerliyor? Deprem anında neler yaptınız, neler hissettiniz? Afet sonrası koordinasyon nasıldı?

Tüm bunları bu başlık altında konuşalım. Ayrıca, bu yaşadığımız sarsıntı büyük Marmara depreminin habercisi olabilir mi? Bilim insanları ne diyor, siz ne düşünüyorsunuz?

Gelin, yaşadıklarımızdan ders çıkararak birlikte daha bilinçli olalım.

Deprem anında dışarıdaydım, ciddi şekilde sallandık. İnsanlar panik halindeydi. Bu deprem, büyük felaketin fragmanı olabilir.

Kentsel dönüşüm çok yavaş ilerliyor. Yıkılması gereken binalar hâlâ yerinde duruyor. İstanbul hazır değil.

AFAD hızlı müdahale etti ama hala halk arasında çok fazla bilgi eksikliği var. Eğitim şart.

Mobil uygulamalardan anlık uyarı aldım ama yeterli değildi. Erken uyarı sistemleri daha iyi olmalı.

Benim oturduğum bina yeni ama yan sokaktaki yapılar çatladı. Bu kadar fark olması korkutucu.

6.2 büyüklüğünde bile bu kadar panik yaşanıyorsa, 7.5 geldiğinde ne olacak düşünmek bile istemiyorum.

İstanbul'da deprem bilinci hâlâ yeterli değil. Okullarda ve iş yerlerinde tatbikatlar zorunlu olmalı.

Çocuklarımla evdeydim. Çok korktular. Ailelere özel eğitimler yapılmalı. Çocuklara nasıl davranacaklarını öğretmeliyiz.

Depremden sonra mahalledeki herkes dışarıdaydı ama toplanma alanlarını kimse bilmiyor. Bu büyük bir eksiklik.

Sürekli olarak bina denetimleri yapılmalı. Bazı ev sahipleri masraftan kaçmak için güçlendirme yaptırmıyor.

Ben iş yerindeydim. Şirketimiz deprem tatbikatı yapmıştı, o sayede daha soğukkanlı kaldım. Eğitim hayat kurtarıyor.

Geri