Lenovo bilgisayarda Windows güncellemeleri yüklenmiyor

Cihan

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Lenovo marka bir laptop kullanıyorum ve Windows 10 işletim sistemi yüklü. Ancak son birkaç gündür Windows güncellemelerini yüklemekte sorun yaşıyorum. Güncelleme denetleme ekranında sürekli "Güncellemeler denetleniyor..." yazısı çıkıyor ama herhangi bir ilerleme olmuyor. Ayrıca, "Bazı ayarlar kuruluşunuz tarafından yönetilir" gibi bir uyarı da ekranda görünüyor.

Bunu çözmek için şunları denedim:

1. Windows Update hizmetini yeniden başlattım.
2. Gelişmiş seçeneklerden güncellemeleri duraklatıp tekrar başlattım.
3. Grup İlkesi Düzenleyicisi üzerinden ilgili ayarları kontrol ettim ama işe yaramadı.

Bu sorun güvenlik güncellemelerini yüklememi de engelliyor. Daha önce bu problemi yaşayan ya da çözüm önerisi olan var mı? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Merhaba, bu sorun genellikle Windows Update bileşenlerinde bir bozulmadan kaynaklanabiliyor. İlk olarak, aşağıdaki adımları denemenizi öneririm:

1. Komut İstemi'ni (CMD) yönetici olarak açın.
2. Aşağıdaki komutları sırayla çalıştırın:
```
net stop wuauserv
net stop cryptSvc
net stop bits
net stop msiserver
ren C:\\Windows\\SoftwareDistribution SoftwareDistribution.old
ren C:\\Windows\\System32\\catroot2 catroot2.old
net start wuauserv
net start cryptSvc
net start bits
net start msiserver
```
Bu işlem, bozuk dosyaları yenileriyle değiştirecek ve genellikle sorun çözülüyor.

Merhaba Cihan,

Eğer yukarıdaki yöntem işe yaramazsa, Windows Update Sorun Giderici aracını kullanmayı deneyebilirsin. Bunun için:

1. Ayarlar > Güncelleştirme ve Güvenlik > Sorun Giderme > Ek sorun gidericiler kısmına git.
2. Windows Update'i seçip, "Sorun gidericiyi çalıştır" butonuna tıkla.

Bu araç, güncelleme ile ilgili genel problemleri otomatik olarak çözebilir.

Selam,

"Bazı ayarlar kuruluşunuz tarafından yönetilir" uyarısı, genellikle bilgisayarın bir domain ağına bağlı olduğu ya da yanlış bir grup politikası ayarı olduğu anlamına gelir. Bu durum için şunları deneyebilirsin:

1. Grup İlkesi Düzenleyicisi'ni (gpedit.msc) çalıştır.
2. "Bilgisayar Yapılandırması > Yönetim Şablonları > Windows Bileşenleri > Windows Update" yolunu izle.
3. Oradaki politikaları varsayılana sıfırla ve bilgisayarı yeniden başlat.

Alternatif olarak, kayıt defterinde (regedit) bu ayarı sıfırlamak gerekebilir. Yedek almayı unutma!

Benzer bir sorun yaşadığımda şu yöntemi kullanarak çözmüştüm:

1. Windows Update için yeni bir yükleme aracı indir: [Microsoft Update Assistant](https://www.microsoft.com/tr-tr/software-download/windows10).
2. Bu aracı çalıştır ve güncellemeleri manuel olarak yükle.

Bu yöntem özellikle güncelleme hizmeti çalışıyorsa ancak ilerleme sağlanamıyorsa işe yarar.

Merhaba,

Antivirüs veya güvenlik yazılımları bazen Windows Update ile çakışabiliyor. Eğer bir üçüncü parti antivirüs kullanıyorsanız, geçici olarak devre dışı bırakmayı deneyin. Ayrıca, internet bağlantınızda bir sorun olmadığından emin olun. VPN kullanıyorsanız, kapatmayı deneyebilirsiniz.

Cihan merhaba,

Bu durumun başka bir nedeni de sistem dosyalarında bozulmalar olabilir. Şunları deneyebilirsin:

1. Komut İstemi'ni yönetici olarak aç.
2. Aşağıdaki komutları sırayla çalıştır:
```
sfc /scannow
dism /online /cleanup-image /restorehealth
```
Bu komutlar, bozuk sistem dosyalarını onaracaktır.

Lenovo laptopların bazı modellerinde OEM yazılımlar güncellemeleri etkileyebiliyor. Bilgisayarında Lenovo Vantage gibi bir uygulama varsa, bu yazılımdan sistem güncellemelerini kontrol etmeyi dene. Bazı durumlarda bu uygulama, Windows Update'i de düzeltebiliyor.

Bende de benzer bir sorun olmuştu. Çözüm için USB ile kurulum medyası oluşturup (Media Creation Tool kullanarak) Windows'u güncelledim. Bu yöntem, sistemde hiçbir dosyanı silmeden temiz bir güncelleme yapmanı sağlar.

Sorunun devam ederse, Windows Update hizmetini sıfırlayan bir script kullanabilirsin. İnternette "Reset Windows Update Tool" adıyla birçok ücretsiz araç var. Bu araçlar, gerekli servisleri sıfırlar ve genellikle işe yarar.

Selam Cihan,

Bir diğer alternatif de DNS ayarlarını değiştirmek. Google DNS kullanarak deneyebilirsin:

1. Ağ bağlantılarına git.
2. Kullandığın bağlantıyı sağ tıklayıp Özellikler'e gir.
3. IPv4 ayarlarında DNS sunucusu olarak şunu gir:
- 8.8.8.8
- 8.8.4.4

Sonra tekrar güncellemeleri kontrol et.

Merhaba Cihan,

Yukarıdaki çözümler işe yaramazsa, Windows'u güvenli modda başlatıp güncellemeleri kontrol etmeyi dene. Bazen üçüncü taraf uygulamalar, normal modda güncelleme işlemini engelleyebiliyor.

Son çare olarak, Windows'u sıfırlamayı düşünebilirsin. Ayarlar > Güncelleştirme ve Güvenlik > Kurtarma sekmesinden "Bu bilgisayarı sıfırla" seçeneğiyle, dosyalarını saklayarak sistemi sıfırlayabilirsin. Ancak bunu yapmadan önce tüm verilerini yedekle.

Geri