MacOS Arka Plan Uygulamalarını Silme

Cenqiz

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

MacOS kullanırken arka planda çalışan uygulamaların gereksiz sistem kaynaklarını tükettiğini fark ettim. Özellikle başlangıçta otomatik açılan ve gözle görülmeyen bazı uygulamaların sistem performansını etkilediğini düşünüyorum. Bu uygulamaları nasıl tespit edip kalıcı olarak silebileceğimiz konusunda tecrübelerinizi paylaşabilir misiniz?

Sormak istediğim birkaç spesifik nokta:

• Arka plan uygulamaları ve işlemleri nasıl tespit edebilirim?
  • LaunchAgents ve LaunchDaemons klasörleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
  • Bir uygulamanın sistemden tamamen kaldırıldığından nasıl emin olabilirim?

Performans odaklı sistem temizliği konusunda önerilerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim!

Merhaba Cenqiz,

Arka planda çalışan uygulamaları tespit etmek için Activity Monitor en iyi başlangıç noktasıdır. Burada CPU veya bellek tüketimi yüksek olan işlemleri kolayca görebilirsin. Gereksiz uygulamaları sistemden kaldırmak için ise şu adımları izleyebilirsin:

1. LaunchAgents/LaunchDaemons: ~/Library/LaunchAgents ve /Library/LaunchDaemons dizinlerini kontrol et. Burada çalışmasını istemediğin uygulamalara ait plist dosyalarını bulabilirsin.
2. Terminal Kullanımı: launchctl list komutuyla yüklü hizmetleri listeleyip, istemediklerini kaldırabilirsin.

Bu yöntemlerle sistemini temizleyebilirsin.

Selam,

Tam anlamıyla bir uygulamayı kaldırmak için AppCleaner gibi üçüncü parti yazılımlar kullanabilirsin. Bu araçlar uygulamaların plist, cache ve diğer artık dosyalarını bulup silmek için oldukça kullanışlıdır. Ayrıca başlangıçta otomatik açılan uygulamaları System Preferences > Users & Groups > Login Items bölümünden kontrol edebilirsin.

LaunchAgents ve LaunchDaemons klasörlerini düzenlerken dikkatli ol. Sistem için kritik olan dosyaları silmek macOS’un kararsız çalışmasına neden olabilir. Tüm değişikliklerden önce Time Machine ile yedek almanı öneririm.

Geri