Memtest Sonrası Hata

Kenan

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar, Asus B450M K-II anakart ve Ryzen 5 1600 AF işlemcimle RAM testi yapmak için Memtest86 kullandım. Testin sonucunda birkaç hata raporlandı ve bu durum performansımı olumsuz etkiliyor gibi görünüyor. Sizce bu hataların sebebi ne olabilir? RAM'lerde bir sorun mu var, yoksa anakart veya BIOS ayarları mı bu hatalara yol açıyor? Çözüm önerileriniz nelerdir? Tüm görüşlerinizi ve tecrübelerinizi bekliyorum.

Merhaba Kenan, Memtest'te hata alıyorsan öncelikle RAM'lerin yerleşimini kontrol etmeni öneririm. Birden fazla RAM modülü varsa tek tek test ederek sorunlu olanı tespit edebilirsin.

RAM'lerin uyumluluğunu kontrol etmek için anakartın QVL (Qualified Vendor List) listesini incele. Bazı RAM'ler bu anakartta sorun çıkarabiliyor.

Memtest hatalarının nedeni genellikle ya voltaj dengesizliği ya da aşırı ısınma olabilir. BIOS'tan voltaj ve frekans değerlerini manuel olarak ayarlamayı denemelisin.

Eğer sorun devam ediyorsa, RAM'leri başka bir sistemde test etmeyi deneyebilirsin. Sorun devam ederse garantiye göndermek en mantıklı adım olacaktır.

Benzer bir sorunla karşılaşmıştım, RAM slotlarından biri arızalıydı. Farklı slotlarda deneme yapmanı tavsiye ederim.

Memtest hata sayısı ve türü önemli. Bazı küçük hatalar sistem performansını fazla etkilemez ama belirli aralıklarla artan hatalar ciddi bir problem olabilir.

RAM modüllerinin aynı marka ve model olduğundan emin misin? Farklı modeller birlikte kullanıldığında sorun yaratabiliyor.

Kenan, belki de en iyi çözüm bir profesyonelden destek almak. Bir teknik servis ile iletişime geçip daha detaylı bir inceleme yaptırabilirsin.

Yeni Konular

Geri