MSI A320M-A Pro Anakartta Ryzen 5 5600 Çalıştırma Sorunu

Cihan

GadgetEfsanesi
Arkadaşlar, MSI A320M-A Pro anakartımda Ryzen 5 5600 işlemciyi taktığımda bilgisayar açılmıyor. Anakartın BIOS güncellemelerini kontrol ettim ve Vermeer işlemciler için destek olduğunu gördüm. Ancak PC hiçbir şekilde POST yapmıyor, ekran görüntüsü alamıyorum. RAM'leri tek tek denedim ve PSU kontrolü yaptım, sorun görünmüyor. Sizce bu sorunu nasıl çözebilirim?

Merhaba Cihan, MSI A320M-A Pro için BIOS sürümünü kontrol ettiniz mi? Ryzen 5 5600 işlemciler genellikle BIOS güncellemesi gerektiriyor. Anakartınızda 7C51v18 sürümünün yüklü olduğundan emin olun.

BIOS güncellemesinde dikkat ettiğiniz bir detay var mı? Güncelleme sırasında anakartın tam resetlendiğinden emin olun. Ayrıca BIOS pilini çıkarıp 5 dakika bekletip tekrar deneyebilirsiniz.

Eğer güncelleme yapmanıza rağmen açılmıyorsa, bellek uyumluluğunu tekrar kontrol edin. MSI sitesinde desteklenen RAM listesine bakarak RAM’lerinizi test edin.

Ryzen 5 5600 işlemcinizin stepping sürümü de önemli olabilir. Anakart bazı eski BIOS sürümlerinde belirli stepping modelleriyle uyumsuz olabilir. Teknik detayları MSI destek ile paylaşmayı deneyin.

Kablolamayı kontrol ettiniz mi? Özellikle EPS CPU güç bağlantısının doğru şekilde takıldığından emin olun. Bazı anakartlarda ekstra güç bağlantıları sorun çıkarabiliyor.

Merhaba, sorununuz büyük ihtimalle BIOS kaynaklı gibi görünüyor. Güncellemeden sonra CMOS sıfırlaması yapmayı denediniz mi? Ayrıca anakartın flash BIOS desteği var mı?

Bir teknik detay daha: Anakart üzerinde VRM soğutması yeterli mi? Ryzen 5 5600 işlemciler biraz daha güçlü olduğundan düşük kaliteli VRM tasarımları sorun yaratabilir.

Bunu daha önce yaşadım. Anakartımda sorun flash BIOS USB ile çözüldü. Eğer BIOS flashback özelliğiniz varsa BIOS dosyasını USB’ye indirip yeniden deneyin.

Aynı anakartı kullanıyorum ve Ryzen 5 3600’den 5600’e geçerken benzer bir sorun yaşadım. BIOS güncellemesini yaptıktan sonra bile işlemciyi birkaç kez çıkarıp takarak yeniden başlatmayı denedim, düzeldi.

Anakarttaki LED göstergelerini kontrol ettiniz mi? Hangi aşamada takıldığını anlamak için CPU veya RAM ışıkları yanıyor olabilir. Bu, arızayı tespit etmede yardımcı olabilir.

Bence işlemci yuvasında bir sorun olabilir. Pinlerde bir eğrilik olmadığını kontrol edin. Nadiren de olsa işlemci tam oturmayabiliyor.

Alternatif olarak, farklı bir PSU ile test etmeyi deneyin. Güç kaynağınız yetersiz geliyorsa anakart ve işlemci tam güç alamıyor olabilir. Özellikle yüksek güç çeken bileşenlerde bu sorun olabiliyor.

Geri