RAM'leri 7200MHz'de Kullanamıyorum, Sorun Ne Olabilir?

Emre

GadgetEfsanesi
Merhaba arkadaşlar,

Yeni bir sistem topladım ve 7200MHz frekansta çalışan DDR5 RAM'ler aldım. Ancak ne yaparsam yapayım RAM'ler bu hızda çalışmıyor. BIOS'tan XMP profilini aktif ettim, gerekli voltaj ayarlarını yaptım ama yine de 7200MHz yerine daha düşük bir hızda çalışıyor.

Anakartım ve işlemcim 7200MHz frekansını destekliyor olarak görünüyor. Bunun dışında başka bir ayar yapmam gerekiyor mu? RAM'leri stabil bir şekilde bu hızda kullanmak için önerileriniz varsa paylaşırsanız çok sevinirim.

Teşekkürler!

7200MHz'de çalıştırmak için RAM'in desteklediği XMP profilinin tam olarak etkin olduğundan emin olun. Eğer sorun devam ediyorsa BIOS güncellemesi yapmayı deneyin. Ayrıca anakartın QVL listesine bakarak RAM uyumluluğunu kontrol edin.

7200MHz gibi yüksek frekanslarda RAM'leri çalıştırmak her zaman stabil olmayabilir. Voltaj ayarlarını biraz daha yükseltmeyi deneyebilir ya da manuel zamanlamalar yaparak stabiliteyi sağlayabilirsiniz.

Benzer bir durum yaşamıştım, BIOS'tan 'Gear Mode' gibi bellekle ilgili diğer ayarları değiştirerek stabiliteyi sağlayabilmiştim. Anakartın desteklediği maksimum voltajı ve frekansı kontrol etmenizi öneririm.

Anakartınızın en son BIOS sürümünde olduğundan emin olun. Ayrıca, işlemcinizin bellek kontrolcüsü 7200MHz frekansı desteklemiyorsa, RAM'iniz bu hızda çalışmayabilir.

7200MHz frekansı, genellikle yalnızca premium anakart ve işlemci kombinasyonlarıyla tam performans gösterir. RAM'lerinizi daha düşük bir hızda stabil bir şekilde çalıştırıp test edin. Daha sonra yavaşça artırabilirsiniz.

Bu tür yüksek frekanslarda sorun yaşanması sık görülür. Anakartın QVL listesinde RAM'inizin tam olarak desteklendiğini doğrulayın ve BIOS'ta bellek zamanlamalarını manuel olarak optimize etmeyi deneyin.

BIOS'ta XMP profili dışında manuel ayar yapmanız gerekebilir. Ayrıca, güç kaynağınızın yeterli olup olmadığını kontrol edin, çünkü yüksek frekanslarda RAM daha fazla enerji tüketebilir.

RAM'in 7200MHz'de çalışmaması anakartın veya işlemcinin sınırlarından kaynaklanabilir. Başka bir RAM yuvasında deneyerek veya voltajı bir miktar artırarak sorunu çözebilirsiniz.

7200MHz gibi yüksek frekanslarda çalıştırmak istiyorsanız, BIOS'ta manuel ayarlamalar yaparak deneme-yanılma yöntemi kullanabilirsiniz. Ayrıca, bellek soğutucularının iyi çalıştığından emin olun.

Bazen anakart üreticisinin varsayılan ayarları bu tür yüksek hızlara izin vermeyebilir. BIOS ayarlarını sıfırlayıp yeniden yapılandırmayı deneyin ve stres testleriyle stabiliteyi kontrol edin.

7200MHz hızında çalıştırmak için XMP profilini etkinleştirdikten sonra RAM voltajını biraz artırmayı deneyin. Stabiliteyi sağlamak için 'Memtest86' gibi bir yazılımla test yapabilirsiniz.

Bu frekansta çalışamıyorsanız, işlemci bellek kontrolcüsü sınırlarını kontrol etmelisiniz. Ayrıca, BIOS'ta tRFC, tCL gibi zamanlama değerlerini manuel olarak düzenlemek stabiliteyi artırabilir.

Geri