Raspberry Pi 5 Çalışmayı Durduruyor?

Türk

GadgetEfsanesi
Merhaba, Raspberry Pi 5 kullanıyorum ve belli bir süre çalıştıktan sonra aniden çalışmayı durduruyor. Güç kaynağında sorun olmadığını kontrol ettim ve SD kartı yeniden formatlayıp denedim ama sonuç değişmedi. Sorun neden kaynaklanıyor olabilir? Çözüm önerilerinizi bekliyorum.

Sorun muhtemelen aşırı ısınmadan kaynaklanıyor olabilir. Raspberry Pi'nin termal değerlerini kontrol etmek için bir sıcaklık sensörü kullanmayı ya da komut satırından 'vcgencmd measure_temp' komutunu çalıştırmayı deneyebilirsin. Eğer sıcaklık yüksekse, bir soğutucu veya fan eklemeyi düşünebilirsin.

Eğer güç kaynağı sorunsuzsa, GPIO pinlerini kontrol etmeni öneririm. Yanlış bir bağlantı ya da kısa devre, bu tür problemlere yol açabilir. Ayrıca kullandığın SD kartın hız sınıfını ve uyumluluğunu da gözden geçirmende fayda var.

Benzer bir sorun yaşamıştım ve sorun kullandığım yazılımın eski sürümünden kaynaklanıyordu. Raspberry Pi OS'yi en son sürüme güncelleyerek sorunu çözmüştüm. Denemeni öneririm.

Çözüm
Casper'ın çözümüne katılıyorum, yazılım güncellemesi genellikle bu tür sorunları çözüyor. Ayrıca SD kart yerine USB üzerinden bir SSD kullanmayı da düşünebilirsin.

Raspberry Pi'nin kullanılan yazılım ya da uygulamalardan dolayı kilitlenip çalışmayı durdurması da mümkün. Hafif bir işletim sistemiyle test ederek sorunun yazılımsal olup olmadığını anlamaya çalışabilirsin.

Güç kaynağına ek olarak kullanılan kablonun kalitesini de gözden geçirmelisin. Bazı kablolar akım taşımada yetersiz kalabiliyor ve bu da ani kapanmalara yol açabiliyor.

Bir diğer çözüm yolu olarak, Raspberry Pi'nin kernel güncellemelerini kontrol edip güncel olup olmadığını doğrula. Kernel kaynaklı problemler nadir de olsa yaşanabiliyor.

Yeni Konular

Geri